Na koledníky už leckde čekají

„Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnická akce v České republice. Za patnáct  let své existence si získala důvěru lidí a díky ní se Oblastní charitě daří podporovat některé služby na Orlickoústecku," říká  Iva Marková z Oblastní charity Ústí nad Orlicí.  Tříkráloví koledníci mají tu zkušenost, že už na ně někteří lidé, především ti starší, čekají. Že se sbírka těší na Orlickoústecku velké důvěře lidí, přesvědčivě dokazuje vybraná  suma. Loni v celém orlickoústeckém regionu vybralo 470 skupinek koledníků přes dva miliony sto tisíc korun. Sbírka je posléze rozdělena podle stejného klíče, 35 procent jde na centrální projekty a režii sbírky, 65 procent z výtěžku zůstává charitám, které sbírku v daném regionu organizují. Tu letošní použije Oblastní charita Ústí nad Orlicí například na rozšíření služeb Občanské poradny nebo na pořízení speciálních zdravotních pomůcek pro domácí hospicovou péči.

Pomáhají stovky dobrovolníků

V tak velkém rozsahu se Tříkrálová sbírka může konat jen díky asistentům v jednotlivých obcích a městech okresu a stovkám dobrovolníků, kteří s její organizací nezištně pomáhají. Na Orlickoústecku je jejich počet odhadován na zhruba patnáct set. „Tříkrálovou sbírku nosím ve své mysli v podstatě celý rok. Co udělat jinak? Co zlepšit? Čím potěšit blízké? Díky obětavosti dobrých lidí se ale vše podaří…" svěřil se asistent Tříkrálové sbírky v Ústí nad Orlicí Petr Lipenský. V tomto městě a obcích náležejících k ústecké farnosti začíná sbírka dnes a potrvá do 11. ledna. Zakončena bude Tříkrálovým koncertem v kostele Nanebevzetí Panny Marie, na němž vystoupí několik smíšených pěveckých sborů a studentský symfonický orchestr. (daf)

Záměry použití sbírky 2015:

– Občanská poradna – zajištění služby

– Domácí hospicová péče – zajištění služby, pořízení speciálních zdravotních pomůcek

– Šance pro rodinu – zajištění služby

– Sociální rehabilitace Lanškroun – zajištění služby

– Centrum pod střechou Letohrad – zajištění služby, vybavení

– Sociální sprcha v Ústí nad Orlicí

– Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova v Lanš- krouně

– Charitní pečovatelská služba – zajištění služby

– Fond na rozvoj stávajících projektů

– Přímá pomoc

– Pomoc do Indie

Tříkrálové koncerty

chrám sv. Jakuba, Česká Třebová
10. 1. 16.00 hodin
Tříkrálový koncert
Účinkují:
– Litomyšlský symfonický orchestr pod vedením Davida Lukáše
– Smíšený pěvecký sbor Bendl pod vedením Josefa Menšíka,
klavírní doprovod Blanka Poukarová.
Vstupné dobrovolné.

kostel sv. Jiří, Kunvald
4. 1. 2015 od 14 hodin
Tříkrálový koncert
Farnost Kunvald zve na tradiční Tříkrálový koncert. Hraje a zpívá Sbor z hor z Rokytnice nad Orlicí.

kostel Nanebevzetí Panny Marie, Ústí nad Orlicí
11. 1. od 17.00 hodin
Tříkrálový koncert
- pořádá Oblastní charita Ústí nad Orlicí, Římskokatolická farnost – Děkanství Ústí nad Orlicí a ZUŠ Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí
Program:
Moravské koledy
Dětský pěvecký sbor Čtyřlístek, sbormistryně Lenka Lipenská
Jiří Pavlica: Missa brevis
Soprán: Hana Bauerová
Tenor: Milan Motl
Smíšené pěvecké sbory:
Familia Cantorum Letohrad, Vox Coloris Gymnázium Ústí n. O.,
Cecilská hudební jednota, Smíšený sbor Říčky
Studentský symfonický orchestr Decapoda, dirigent Lenka Barvínková

Sbírka 2014 pomohla konkrétním lidem, například…

…zadlužené mamince dvouleté holčičky

Služba „Šance pro rodinu" pracuje s rodinami, ve kterých je ohrožen vývoj dítěte, a snaží se vést její členy k samostatnosti a odpovědnosti. Sociální pracovnice hodnotí práci s jednou klientkou služby: „Cílem spolupráce s paní S. bylo především zpřehlednění jejích dluhů, nastavení řádu ve finančních záležitostech a hospodaření s penězi, a dále navázání kontaktu s jinými osobami, především dětmi, protože její dvouletá dcera nebyla zvyklá na společnost, a mezi neznámými lidmi plakala."
Během pravidelných schůzek sociální pracovnice paní pomáhaly se sepisováním různých žádostí, dopisů, s vyplňováním formulářů nebo při nácviku telefonátů. Doprovodily ji také k lékaři nebo na úřady, kam si netroufla jít sama a v případě potřeby jí objasňují obsahy písemností. Pomohly také paní kontaktovat exekutory a domluvit splátkové kalendáře, takže celá situace paní S. se znatelně posunula, jak uvádí sociální pracovnice: „Naše klientka dobře spolupracuje a snaží se. Poctivě vyplňuje tabulku s přehledem svých výdajů, což usnadňuje orientaci v její finanční situaci. Naučila se hradit své platby pravidelně a sama už také přemýšlí o tom, co je třeba uhradit přednostně, a jak rozvrhnout hospodaření s penězi. Cítí se jistěji, nebojí se zeptat, když něco neví, zvládá telefonovat a troufne si i sama cestovat do většího města…"
Velký pokrok udělala také její dcerka, která začala s maminkou – a zpočátku i za doprovodu sociální pracovnice – docházet do klubu maminek. Zde si postupně zvykla na nové lidi i prostředí a poznala, že se jich nemusí bát, stydět se, ani žárlit… Tříkrálová sbírka tak díky podpoře služby „Šance pro rodinu" pomohla jedné konkrétní mamince a jedné konkrétní holčičce, které neměly jen to štěstí, že stály na stejné startovní čáře jako my.

…tatínkovi dopřála důstojný odchod z tohoto světa

Pan C. ukončil po domluvě s lékaři hospitalizaci v nemocnici, protože chemoterapie již nepomáhala. Velmi si přál umřít doma. Proto se rodina obrátila na domácí hospicovou péči, poskytovanou Oblastní charitou Ústí nad Orlicí. „Hned po prvním telefonátu jsme věděli, že rozhodnutí bylo správné," říká pacientova dcera, „přijela k nám domů sestřička s panem doktorem, který naordinoval léky tlumící bolesti, a zároveň jsme domluvili potřebné náležitosti. Zpočátku dojížděly sestřičky dvakrát denně, většinou ale také během dne volaly, aby se ujistily, zda je vše v pořádku. Byly velice přátelské a milé, plné energie a sdílely s námi naše starosti i radosti. Každý den přicházely s úsměvem, a jelikož tatínek nikdy neztrácel svůj celoživotní smysl pro humor, vtipkovaly spolu s ním, což vytvářelo veselou atmosféru.
Samozřejmostí byla také jejich vysoce profesionální zdravotní péče. V případě potřeby jsme jim mohli volat čtyřiadvacet hodin denně. Byly pro nás i pro tatínka po celou dobu velikou oporou." Celá rodina hodnotí poslední chvíle, které mohla strávit doma s tatínkem, jako velký dar a důležitý prožitek. Do posledního okamžiku mohli o tatínka pečovat a projevovat mu blízkost, uvádí paní C.: „za vše vděčíme sestřičkám z Charity. Bez jejich služeb domácího hospice bychom jen těžko mohli tatínkovi dopřát důstojný odchod."

…klientům občanské poradny

Občanská poradna Ústí nad Orlicí poskytuje bezplatné, nezávislé a diskrétní poradenství všem lidem bez rozdílu. V okrese má čtyři kontaktní místa, a to v Králíkách, Lanškrouně, Letohradě a ve Vysokém Mýtě, díky Tříkrálové sbírce by mělo vzniknout další i v České Třebové. S klienty řeší nejrůznější problémy, mezi nejčastější dotazy patří problematika dluhů, exekucí, rozvodů, sousedských vztahů, pracovního práva nebo ochrany spotřebitele.

Výsledky v předchozích letech:

Tříkrálová sbírka 2014
- v orlickoústeckém regionu se vykoledovalo celkem 2 143 718 korun do 470 pokladniček

Tříkrálová sbírka 2013
- v orlickoústeckém regionu se vykoledovalo celkem 1 943 681 korun do 458 pokladniček

Tříkrálová sbírka 2012
- v orlickoústeckém regionu se  vykoledovalo celkem 1 983 257 korun do 453 pokladniček

Tříkrálová sbírka 2011
- v orlickoústeckém regionu se vykoledovalo 1 900 300 korun do 436 pokladniček