Je to zkolaudovaný úsek stezky od schodiště nad bývalou ledárnou po parkoviště poblíž objektu společnosti Vodovody a kanalizace Vysoké Mýto. Stezka byla projektována na trase původní cestičky, rozšířila se na dva a půl metru pevného podkladu, takže umožňuje bezpečný pohyb chodcům i cyklistům. Zároveň se na straně k vodnímu toku zpevnil svah. První etapa prací začala letos v červnu, pracovalo se tady do závěru srpna, náklady dosáhly výše 3,3 milionu korun.
Názory na stavbu se ve Vysokém Mýtě různí. Nelíbí se třeba radní Jiřině Šafrové. „Opravdu, podle mě nemáme být na co hrdí. Nevzhledné gabiony (klece s kamením) s různorodou náplní, které jsou poškozené ukotvením a zabetonováním sloupků příliš vysokého zábradlí," kritizuje projekt na internetu. Zazněly i hlasy, že to není „botanka", ale „betonka". Vysokomýtský starosta Miloslav Soušek to považuje za snahy projekt znevážit. „Každý se však může přesvědčit, že na rozdíl od původního betonového projektu je využit materiál přírodní. Navíc z uvedeného prostoru zmizely nevítané živly
stojící za nemalou kriminalitou v našem městě," oponuje.
Výstavba druhé etapy navazuje na dokončenou první část. Tento úsek bude opět kopírovat původní drobnou cestu s tím, že povede k ploše parkoviště nedaleko Choceňské věže. V tomto případě nebude stavba složitější: aby se zachoval optimální podélný sklon stezky, dojde k většímu zpevnění svahu po obou stranách budoucí stezky. Také z toho důvodu se tady bude stavět do konce příštího února. Předpokládá se, že zároveň se bude pracovat na třetím úseku: na tuto etapu dostalo město nedávno dotaci z prostředků Evropské unie.
Tady se bude muset například stabilizovat svah a pracovat na veřejné zeleni, přesněji ošetřit ji a vysadit nové exempláře bylin a dřevin. Erozi svahu zabrání zajištění geobuňkami, některá místa zpevní zemina a prkna, aby po zmírnění sklonu vznikly lepší podmínky pro vysazení rostlin, třeba drobných dřevin. Na rostlinstvo se myslelo při výběru exemplářů hodně: vybíraly se takové druhy, které dobře prokoření. Náhradní výsadbu vytvoří v místě třeba tis, barvínek brčál, břečťan, meruzalka nebo javory. Zeleň by se měla ošetřovat hned při výstavbě stezky. Zhotovitelem první a druhé etapy je určena společnost Agile, v případě třetí etapy společnost OK GARDEN. Cena prvních dvou částí by měla dosáhnout výše osm a čtvrt milionu korun, třetí etapa 1,1 milionu.

(daf, jko)