Počet přihlášených psů se blíží ke stovce. Kdo by se chtěl se svým čtyřnohým přítelem také zúčastnit, může se stále zaregistrovat, i v den konání akce. Samozřejmě už ale nebude uveden v tištěném katalogu. „Voříškiáda se letos bude konat v areálu Starý mlýn, této možnosti jsme využili proto, že je zde krásný lesopark, účastníci budou mít dost prostoru a pokud by bylo teplo, pejsci se mohou ochladit pod stromy," vysvětluje výběr místa pořadatelka Renata Kristková. Vystavováni budou i svěřenci lanškrounského útulku. „Mají tak větší možnost najít novou rodinu. Hodně lidí přijde bez pejska, jen tak se podívat, a někdy se stane, že se do některého z našeho útulku zamilují a ještě ten den si ho chtějí odvést domů," říká Renata Kristková.
Akce začne zápisem nepřihlášených a veterinární přejímkou. Psi budou rozděleni do třech kategorií a několika tříd podle věku, pohlaví a kohoutkové výšky. Vybrat vítěze výstavy není jednoduché: „U voříšků existuje jediné pravidlo, a to vybrat pejsky co nejméně podobné jakémukoliv plemeni, kteří mají navíc kouzlo osobnosti. Toto je vždy to nejtěžší rozhodování, který voříšek bude ten nej. Rozhodčí se někdy musí radit nejen s moderátorem akce, ale i s publikem," dodává organizátorka akce.
O umístění psů budou rozhodovat veterináři Zdeněk Haas a Miroslav Šilar, rozhodčí posuzují nejen standard plemene, ale i celkový zdravotní stav psa. Průměrně se Voříškiády zúčastní kolem stovky psů, víc než polovina se dočká ocenění. Jsou to poháry a další ceny, jako psí pamlsky nebo granule.

Kdy a kde

v sobotu 8. června
areál hotelu Starý mlýn v Lanškrouně

Program: 7.30 – 8.30 prezence, veterinární přejímka
9.00 – zahájení posuzování
1. psů bez PP poznatelného plemene, 2. psi s PP, 3. kříženci
13.00 – posuzování doplňkových soutěží: Dítě a pes, O největšího šikulu, O největší podobu pána a psa
14.30 – vyhlášení vítěze celé výstavy