DANIEL DOSTRAŠIL, správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.

Určitě má smysl, že vláda řekla, v jakém pořadí se budou opatření uvolňovat. Termíny jsou jen orientační a závisí na disciplíně lidí dodržovat ducha nařízení. Samozřejmě, že kina nejsou to hlavní, na co všichni čekáme, ale pro podnikatele je zásadní informace, že se s nimi počítá a v jaké fázi. Mě se například týká povolení konání svateb, jsem rád, že jsou v seznamech. Vítám i to, že se chystají další kroky, zaměřené na zvládání finančních potíží firem a živnostníků.

HANA CHVÁTILOVÁ, ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk

Zdá se mi, že má. Kroky vypadají rozumně postupné. Například my v ZUŠ začneme individuální výukou v hudebním oboru 11. 5. Vážím si kázně a uvědomělosti většiny lidí a doufám, že vydržíme a budeme hodní i dál.

FRANTIŠEK TEICHMANN, středoškolský učitel biologie, Lanškroun

Chápal bych, kdyby vláda řekla: „Teď se na základě dat situace vyvíjí taka tak, proto máme tento plán, za 2 týdny ho budeme revidovat“. Jenže se ukazuje, že celá řada věcí se peče narychlo. Nejdříve povinné roušky v autě, pak už ne. V přímém přenosu jsem byl svědkem, když epidemiolog Prymula připustil, že při rozhodování o otevření škol se opírá o petici rodičů na facebooku. Je to nedůvěryhodné.

PAVEL STRNAD, ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky

Upřímně řečeno – nevím. Zbývá mi jen doufat, že to neřídí nemehla, jak rád dřív říkal pan premiér. Rozvolňování je pomalé, jako asi každý jsem poměrně netrpělivý, ale na druhou stranu bych nechtěl zažít, že se třeba v srpnu ukáže, že to bylo příliš rychlé a musíme znovu do celostátní karantény. Mimochodem, podle nyní platného harmonogramu se kina otevřou až 8. června a pouze pro padesát lidí, ale zaplaťpánbůh za to, stýská se mi. Hlavně aby už se ulevilo zdravotníkům, pečovatelkám a dalším profesím v první linii, ti zažívají peklo.

MAREK ŠNAJDAR, zdravotník a náčelník Spolku přátel vzduchoplavby, Letohrad

Odpovím citací pana Cimrmana: „Nevím, školy nemám, jsem jen prostý člověk, ale…“ A ještě jedna citace českého génia mě napadá: „Můžeme o tom vést spory, můžemes tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat…“

A co si o tom myslíte vy? Napište nám. Využijte formulář na webu www.orlicky.denik.cz. Děkujeme.