DANIEL DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.

Někdo chytrý řekl, že dnes lidi už nezajímá pravda, ale senzace. Takže mnoho veřejně činných osob a jejich posluchači sází na populárnost svých výroků, bez ohledu na jejich pravdivost. A kdo pravdivost zkoumá, případně zpochybňuje, je pak považován za detailistu, který kazí náladu a chytá za slovo. V tomto prostředí budou zřejmě kvést dezinformace cílené lži. Zodpovědná společnost by měla minimálně zjistit, kdo a proč je vypouští. Nicméně fandím Cimrmanovi, Tondovi Blaníkovi, Tisickrate.cz a dalším inteligentním smyšlenkám pro zábavu.

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena Žamberk

Nepohoršilo ani nenaštvalo. Už dávno totiž přijímám informace z kyberprostoru a z médií přes svůj vlastní filtr, vzniklý z mnoha a mnoha osobních zkušeností. Že všechno je často úplně jinak. A tak pokud se mě něco opravdu dotýká, snažím se získat podklady i z jiných pramenů. Pohoršování a rozčilování nechávám jiným. Na to je lidský život příliš krátký!

FRANTIŠEK TEICHMANN
středoškolský učitel biologie, Lanškroun

Bezbřehý prostor internetu je pro mě osobně fascinující. Děsí mě a štve v této souvislosti pouze fakt, že lidé se často neptají a složitě nehledají ono pověstné „jádro pudla", ale raději se nechávají hýčkat názory, které potvrzují tu jejich jedinou pravdu. Hlupci tak více hloupnou, rasisté se stávají militantnější a Čecháčci více xenofobními. Řešení však nevidím v regulaci internetu, ale ve výchově ke kritickému myšlení a vzdělanosti obecně.

PAVEL STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky

Snažím se nepohoršovat nad žádnou zprávou, natož nad zprávami z internetu a sociálních sítí, takže jsem se nenaštval ani nepohoršil. Život je příliš krátký na rozčilování nad hloupostmi druhých lidí, úplně si vystačím s mou vlastní :-) Ještě k té nové instituci musím uznat, že umístit úřad na boj s dezinformacemi do budovy bývalé StB je velmi legrační. Jinak je to ovšem k ničemu, kdo chce věřit různým konspiracím apod., věřit bude dál.

MAREK ŠNAJDAR
zdravotník a náčelník Spolku přátel vzduchoplavby Letohrad

Na „síti sítí" jsou k nalezení nejrůznější weby a články překrucující realitu i vyloženě lživé. Někdy je na nich patrná snaha získávat politické body, ty nebezpečnější svůj záměr skrývají a nelze ani poznat, v kterém patře Kremlu vznikly. Bohužel vytvářejí a eskalují negativní nálady čtenářů, radikalizují jejich myšlení. Raději bych ale před státní kontrolou, která vždy zavání cenzurou a může vytvářet dezinformace dezinformací, dal přednost zdravému úsudku. A hlavně pořád platí: „Nikdy nikomu nevěř!"

A co vy? Diskutujte!