DANIEL
 DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. Orlicí
Muselo to přijít, čekal jsem to. Politická scéna hrubne a radikalizuje spolu s napětím mezi lidmi v celém euroamerickém regionu. Možná je to odpověď na hrozby Islámského státu, uprchlíky a terorismus. Ale i přes mnohé hysterické reakce na zvolení pana Trumpa myslím, že není třeba panikařit. USA je demokratická země, prezident je odvolatelný, nestojí nad ústavou.

PAVEL 
STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky
K americkým prezidentským volbám se vyjadřuje snad každý, nevím, jestli mám tyto řady rozmnožovat. Pomůžu si citátem známého biologa a zuřivého ateisty Richarda Dawkinse: „Hlasovat pro Trumpa na protest proti chybám Hillary Clinton je jako podřezat si krk s úmyslem snížit si krevní tlak." Ono to nebude tak horké, dva dny po volbách smazal Trumpův volební tým ze svých webových stránek prohlášení o zákazu vstupu muslimů do USA… Doufám, že negativních dopadů a posíleného extremismu bude co nejméně. Ale překvapený jsem trochu byl, to zase ano.

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk
Překvapení nastalo, ale po zkušenostech s volbou prezidenta u nás nebylo zase tak velké. Populisté mají zkrátka zelenou a v USA k tomu přibyla i silná touha po změně. Náš kamarád žijící v Pensylvánii šel volit se slovy: „Budu volit Trumpa, protože vždy volím republikány. S ním se však neztotožňuji a vím, že prohraje". Mýlil se jako mnoho dalších. Teď se trochu obávají, ale já spolu s nimi věřím v sílu americké demokracie, která Trumpovi uskutečnění mnoha předvolebních prohlášení nedovolí. Ostatně první povolební projevy už to ukázaly.

FRANTIŠEK TEICHMANN

středoškolský učitel biologie, Lanškroun
Jako nenapravitelný optimista s mírnými znalostmi historie vím, že pro americký národ vykonali mnoho pozitivního i prezidenti, které předcházela pověst arogantních a egoistických šovinistů. Vážnost a zodpovědnost úřadu jako by v nich probudila to nejlepší. Svoje démony potlačili a cholerickou energii využili v prosazení správných zákonů. S Donaldem Trumpem doufám v to, že historie se může opakovat. A kdyby ne, věřím, že všechno, i to negativní, má svůj skrytý smysl, který ve výsledku posouvá věci dál. Tak jako u nás aktivizuje prezident Zeman zájem lidí o věci veřejné, politiku i demokracii.

MARTIN 
VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad
Jsem příjemně překvapen. Hillary Clintonové jsem to opravdu nepřál, v tomto ohledu je pro mne výsledek volby celkem uspokojivý. Politika, která selhala, pomalu končí a nejspíš se vytvoří nový světový pořádek. Zda bude lepší než ten umírající, je zatím ve hvězdách. Politická korektnost dostala těžkou ránu, a to je pro mne optimistická zpráva. Jakým bude Donald Trump prezidentem, ukáže čas. Dopřejme mu ho, přestaňme předčasně zbytečně panikařit a obávat se nejhoršího…