Na vernisáži, které se zúčastní členové vojenských klubů v uniformách Wehrmachtu, RAF či Rudé armády, bude k vidění sovětský kanón, replika německého protiletadlového děla a dvojice německých vojenských motocyklů se sidecarou.
Na sklonku II. světové války představovaly východní Čechy, a tudíž i Vysoké Mýto, jednu z nejpevněji svíraných držav německé vojenské moci. Ta zde kladla odpor ještě několik dní po oficiálním vyhlášení kapitulace. Tvrdé střety mezi sovětskou armádou a skupinami nacistických ozbrojenců probíhaly až do 11. května a výstřely ojedinělých fanatiků zaznívaly ještě mnohem později. Pro obyvatele Vysokomýtska těmito hlasitými dozvuky skončilo šest dlouhých let okupace.
Výstava Květen 1945 si proto vzala za cíl ukázat, co všechno léta nacistické okupace českému člověku přinesla a vzala. A jaké byly poslední týdny, kdy se naděje na osvobození nacházela skutečně na dosah.
Zachytit civilní život na sklonku války bylo pro kurátora výstavy Zdeňka Horáka klíčové. „Na výstavě budeme mít panorama tehdejší ulice s dobovými oděvy, uniformami, bicyklem nebo motorkou," prozradil kurátor a pokračoval: „V další části expozice, která se věnuje osvobození, bude instalován sovětský polní tábor. Tuto expozici tvoří mimo jiné i nálezy z vysokomýtského letiště, kde se odehrály poslední napínavé okamžiky bojů. Takové poslední místo reprezentace nacistické moci tady v okolí."

VýzvaVážení čtenáři, zajděte na půdu, oprašte rodinný archiv. Podělte se o vlastní vzpomínku, dosud neznámý příběh z doby války či osvobození, kopii dopisu nebo fotografie. Rádi je zveřejníme. Vaše příspěvky očekáváme na e-mailových adresách: 
veronika.jirouskova@denik.cz, 
sarka.mikulecka@denik.cz