Dvacáté výročí akce Cihelna na Králicku slibuje na tento víkend podívanou větší než obvykle. Výročí se totiž musí nějak oslavit.

Už páteční program nabídne ochutnávku hlavního víkendového programu a navíc s hudební tečkou. Dopoledne se můžete přijít podívat na průjezd kolony dobových vojenských vozidel okolními obcemi a městy, odpoledne zase bude patřit veřejně přístupnému nácviku bojové ukázky. Večer na náměstí v Králíkách bude znít muzika a zazpívá Monika Absolonová.

VELKÁ BITVA

Hlavní bod programu je bezpochyby velkoplošná ukázka bojů z druhé světové války. Organizátoři slibují velkolepou podívanou, která bude největší bitvou svého druhu v republice.

„Zúčastní se jí na tři stovky dobově oblečených vojáků na obou stranách. Kromě nich uvidíte v akci pět pojízdných tanků, dvě samohybná děla, přes deset děl včetně kanonu ráže 150 milimetrů, ze kterého budeme mít ukázkovou střelbu. Na výbuchy a efekty je připraveno sto kilogramů materiálu a celou ukázku doplní také dva letouny ve vzduchu,“ slibuje za pořadatele Michal Křišťál.

Samotná ukázka s podtitulem Když rozkvetly šeříky připomene poslední velké boje v Evropě, ke kterým došlo v okolí Vyškova. Tam se nacházel rozsáhlý výcvikový prostor německé armády i poslední funkční německé letiště.

POSLEDNÍ VELKÁ BITVA

„Šlo skutečně o jednu z posledních velkých bitev evropského bojiště za druhé světové války. Ustupující zbytky německé armády se zde snažily zdržet Rudou armádu co nejdéle tak, aby se zbytek sil stihl stáhnout a raději vzdát západním spojencům,“ doplnil Křišťál.

Sobotní hlavní program tradičně doplní ukázka dobových ležení historických vojenských jednotek i techniky záchranných složek a armády.

Program pokračuje také v neděli, na kterou připadá den muzeí v Králické pevnostní oblasti.

„Když nepočítám Aviatickou pouť zaměřenou na letectví, tak akci na Cihelně vnímáme jako Pardubický kraj jako největší vojensko-historickou akci regionu. Doufám, že letošní dvacátý ročník bude opravdovým vyvrcholením a zároveň poděkováním organizátorům, kteří jí zůstali věrni,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

VYRAZTE DŘÍV

„Ráda bych návštěvníkům doporučila, aby na akci vyrazili včas. Hlavní parkoviště je tentokrát dále od hlavního prostoru a prosila bych tedy návštěvníky, aby dopředu s touto okolností počítali,“ uvedla starostka města Králíky Jana Ponocná.