Na hlavním pódiu zahrál Vichr Orlických hor, poté letošní Řemeslnickou sobotu zahájil Pavel Tacl společně s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a místostarostou města Letohradu Martinem Hatkou. Oba dva organizátory Řemeslnické soboty ocenili. „Je to akce, která pomáhá u dětí vytvářet představu o tom, jak to naše babičky a dědečkové dříve dělávali a pro nás dříve narozené je to příležitost podívat se na to, jaká tradice různých řemesel se u nás udržela," uvedl Martin Hatka. Hejtman při svém proslovu nezapomněl připomenout ani možnost svézt se historickým parním vlakem. „Protože pára do našeho regionu patří," poznamenal.

SPOLEČNĚ SI ZATANČILI

Návštěvníci na hlavním pódiu viděli například vystoupení Věnebandu, Rytířů Tartas či taneční skupiny Irské sestry. Ty navíc přítomným nabídly lekci tance, do které se hrnuly spíše děti než dospělí. „Dostat je sem nebylo jednoduché, ale povedlo se," uvedl Pavel Tacl. Jako překvapení dne bylo vystoupení místní žákyně Elišky Chalupníkové, která se převtělila do Edith Piaf. A poté už slovo patřilo baviči a zpěvákovi Vladimíru Hronovi.

Letošní Řemeslnickou sobotu navštívilo několik tisícovek lidí, ti mohli být spokojeni i s počasím. Zatímco loni bylo 34 stupňů ve stínu, letos bylo počasí k návštěvníkům přívětivější.