Z nabídky pořadů si vybere snad každý

Rozmanitou sérii kulturně-společenskou otevře 3. září výstava fotografií mladých fotografů „Otmarův zlatý řez" připravená gymnáziem do městské knihovny. Na 6. září večer se počítá s projekcí filmů, pracemi místního sdružení Triangl, které natáčí důležité a zajímavé události již desítky let.
Páteční program „Mladé Vysoké Mýto" zahájí v 9 hodin v amfiteátru divadelní a taneční vystoupení gymnazistů, pokračovat se bude až do večera koncerty kapel z partnerských měst Korbach a Pyrzyce a produkcí čtyř českých kapel, z toho dvou místních. Večer vzdá poctu městu Okteto českých filharmoniků (se slovem herce Josefa Somra). Odpoledne se uskuteční vernisáž dvou výstav: vzácné dokumenty a artefakty budou k vidění v regionálním muzeu, historická vyobrazení města ve čtyřech patrech „Galerie ve zvonici".
Z hlavní nabídky si vybere každý 8. září. Dopoledne se uskuteční slavnostní mše v chrámu svatého Vavřince, na scéně A na náměstí Přemysla Otakara II. zahraje postupně devět hudebních sestav (mj. Tomáš Klus, Věra Martinová či Miro Žbirka). V 15 hodin začne slavnostní odhalení sochy zakladatele města krále Přemysla Otakara II. u Pražské brány, závěr obstará ohňostroj. Scénu B v amfiteátru za M-klubem oživí odpoledne a večer tři divadelní představení a tři kapely až do noci. Závěrečnou akcí týdne se stane nedělní odpolední koncert Bigbandu „zušky" na náměstí.
Předseda týmu pořadatelů Jan Klíma připomíná, že slavnostního odhalení sochy, díla místního umělce Karla Bureše, by se měla zúčastnit řada osobností a hostů: „Je pozván prezident republiky Václav Klaus, poslanci a senátoři a další hosté, a to i představitelé zahraničních partnerských měst. Vyjdou příležitostné medaile stříbrné a bronzové, další medaile z bronzu bude evokací vlastního odhalení královy sochy. Král Přemysl Otakar II. nemá u nás sochu dosud nikde, Mýto se tak stane prvním místem. Medaile budou k sehnání v informačním centru radnice, místní filatelisté již vydali dopisnici s motivy krále a oslav. Těší nás, že do přípravy oslav se zapojilo více lidí ve městě, některé organizace a školy."

Kujebácký  jarmark, jaký ještě nebyl

Část plochy rynku zabere 8. září od rána do podvečera kujebácký jarmark, zřejmě zatím největší, jaký se kdy ve městě konal. Účast potvrdilo osm desítek stánkařů – prodejců a řemeslníků, další zájemce už musejí organizátoři odmítat, neboť by se nikam nevešli. (jko)