„Nemocnice v Ústí nad Orlicí prošla v posledních třech letech velkou renovací objektů i přístrojů. Teď je čas ji posunout opět dále," konstatoval po nedávném setkání se zaměstnanci Orlickoústecké nemocnice, na kterém byl záměr prezentován, hejtman Martin Netolický.

Podle ředitele Orlickoústecké nemocnice Jiřího Řezníčka není pochyb o tom, že by centrální příjem byl potřeba a pro region přínosem. „Pacienti by přicházeli na jedno místo, zbytečně se netoulali po nemocnici a nemuseli hledat, kde jim bude poskytnuta péče. Bylo by to pro ně jednodušší," připomněl Jiří Řezníček.

Podle ředitele nemocnice by centrální příjem byl samozřejmě přínosný i pro personál akutní péče, protože by je soustředil na jedno místo. „Změna by se netýkala dětských pacientů a těhotných, ti by chodili dál na oddělení jako dosud," dodal Řezníček. Nový urgentní příjem pro ústeckou nemocnici považuje za velmi důležitou a perspektivní investici.

Vizualizace - nový urgentní příjem.

PŘÍPRAVNÝ TÝM

Sestaven byl již tým odborníků pro přípravu urgentního příjmu, jeho členové již mají za sebou první stáže a semináře ve fakultních nemocnicích.
Co se týče stavby samotné, má mít přímou návaznost na provoz operačních sálů. Vedle centrálního příjmu se počítá s kapacitou 30 lůžek interního typu, 9 lůžek ARO a 9 lůžek JIP. Na střeše bude heliport a v objektu bude i patologie. Na stavbu bude na základě schváleného investičního záměru zpracována projektová dokumentace. „Předpokládané náklady na její zpracování jsou ve výši pět milionů korun včetně DPH," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. Kdy by se mohlo začít stavět, naznačil hejtman na svém facebookovém profilu. „Začínáme projektovat s cílem výstavby CÚP do roku 2020," vzkázal.

Vizualizace - nový urgentní příjem.