Když se v létě a na podzim vydaří počasí, zažívají tady báječné časy. Není divu vždyť tento region má v přepočtu na plochu nejvíc cyklostezek z celé republiky. Nikde jinde také nemají bicyklovou monarchii, tady však ano. Je to Orlické cyklo a in-line království! A ještě k tomu se v posledních letech podařilo dát většině zdejších stezek hladký asfaltový kabát, takže jízda po nich je pravým požitkem.

Přelidněná Sněžka. O prodlouženém víkendu se vydaly na nejvyšší českou horu stovky turistů, jak dokumentuje náš snímek od Slezského domu. Na opačné straně, od Růžohorek, začne letos oprava turistického chodníku.
V Krkonoších vylepšují cesty, opravy se dočká trasa na Sněžku i přes rašeliniště

Že je tu výběr terénů a cyklostezek pro všechny kategorie jezdců dětmi, seniory či začátečníky počínaje a zkušenými sportovci konče, to se rozumí samo sebou.

Ne už tak často se ovšem u nás vidí cyklostezky, jež lze v pohodě absolvovat i na invalidním vozíku. Tady jich přitom najdete hned několik. Stejně jako třeba cyklobusy, které vás pohodlně dopraví z měst k těm nejkrásnějším cyklostezkám.

Velkou výhodou Orlicka také je, že má skvělé terény jak pro silniční cyklistiku, tak pro všechny druhy cyklistiky terénní od idylických stezek vinoucích se kolem zadumaných říček až po náročné úseky vedoucí z údolí na horskou hřebenovku. Je tady prostě vidět, že lidé z regionu si svoje cyklo a inline trasy pěstují a doslova hýčkají.

Spousta lákadel

Přirozeným středem oblasti je město Ústí nad Orlicí, odkud se hvězdicovitě rozbíhají trasy do kopců i do nížin. Hned kousek od Ústí na vás čeká Areál aktivní turistiky Cakle se svojí horolezeckou stěnou a vodáckým tábořištěm.

Romantické strmé svahy vám možná vnuknou nápad na pár chvil přerušit cyklovýlet a vyšplhat se na okolní skaliska. Dejte se do toho! Překrásná je například cesta na zříceninu hradu Lanšperka i vyhlídka z něj.

Oravský hrad
Dovolená za rohem. Procestujte s námi Maďarsko, Polsko a Slovensko

Další zastávkou může být třeba Letohrad s největším Muzeem řemesel v České republice a světničkou Járy Cimrmana anebo tvrz Orlice, kde se dá chvíli příjemně odpočívat. To všechno zvládnete na trase o délce pouhých patnácti kilometrů, většina z nich je navíc v rovině a při jejich průjezdu se ani moc nezapotíte.

Z Ústí lze vyrazit jak romantickými údolími Tiché Orlice a Třebovky, tak na trasy vedoucí třeba do Žamberka, České Třebové, Brandýsa nad Orlicí či Chocně a Vysokého Mýta.

Vyzkoušejte královský zážitek

Jak se na správné kolečkářské království sluší, vedou zde cesty od nejnižších partií „říše“, v tomto případě je to zřejmě Pastvinská přehrada, až do částí nejvyšších, například k horské chatě na Šerlichu. Hřebenovka vedoucí po temeni Orlických hor je opravdu kouzelná a ne nadarmo ji zde označují za královský zážitek.

Krásné zážitky ale nabízejí i další cyklotrasy mapující Chráněnou krajinnou oblast Orlické hory, různé přírodní unikáty a také místní hrady a zámky. Zcela mimořádný je hlavně zámek v Rychnově nad Kněžnou. A pozor určitě nezapomeňme také na prvorepubliková opevnění! Právě tady přece najdete slavné pevnosti Hanička a Dobrošov.

Nenechte si ujítPastvinská přehrada
Byla postavena především na ochranu před povodněmi a pro výrobu elektřiny zároveň však tato přehrada na Divoké Orlici skýtá skvělé podmínky pro rekreaci a všechny vodní sporty.

Pohraniční opevnění
V regionu můžete dodnes obdivovat mohutná betonová monstra, která nás měla chránit před Hitlerem. Bohužel byla nakonec k ničemu…

Stezka korunami stromů Bavorský les
Dovolená za humny. Pohraničí je plné špičkové zábavy