Déšť a mlha výhledům nepřály

Počasí bylo celý týden více než příznivé, v sobotu se ale vyřádilo. Ani déšť, mlha a snížená viditelnost ale neodradily návštěvníky, kteří se kromě nového stříbřitě šedého opláštění rozhledny mohli také pokochat fotografiemi z minulosti i současnosti, které jsou vystaveny v prvním vyhlídkovém patře. „Jsme velmi spokojeni, že se nám rekonstrukcemi podařilo Rozálku dostat do podoby dávno minulé," uvedl starosta Žamberku Jiří Dytrt.

Den otevřených dveří měl na Rozálce i svou oficiální část. Okolo jedenácté hodiny se zde totiž sešli zástupci města v čele se starostou Jiřím Dytrtem, aby na Rozálce přivítali vnučku architekta Theodora Petříka, který navrhl rozhlednu Hýlačku u Tábora a právě jí je inspirována žamberská rozhledna. Hýlačka však po svém vyhoření v roce 2012 dostala jinou podobu, Rozálka tak zůstala unikátem.

Petříkova vnučka Zdenka Hochová do Žamberka dorazila se svým manželem Martinem a ze vzhledu rozhledny byla nadšená. „Jsem opravdu moc potěšená, že Rozálka žije. Poté co Hýlačka už bohužel není v té podobě, v jaké ji navrhl můj dědeček, jsem ráda, že tu má svou mladší sestru a ta je tu tak vzorně opečovávaná," zhodnotila Zdenka Hochová, která však v profesi svého dědečka nepokračuje – věnuje se praktickému lékařství. Žamberští přivítali také Jaroslavu Vosátkovou z Klubu českých turistů v Táboře, který o Hýlačku pečuje.

Hosté následně po krátkém občerstvení zhlédli krátký film o Žamberku a jeho okolí.

Na investici se grantem ve výši 150 tisíc korun podílel Pardubický kraj, město pak rekonstrukce stála bezmála půl milionu korun. Nově je rozhledna vybavena bleskosvodem a dvěma mobilními toaletami.