Lukavice – V Českém rybářském svazu je organizováno i s mládeží a dětmi necelých 300 tisíc rybářů. Každé jaro nedočkavě všichni čekají, až poprvé nahodí do toho svého rybníka, řeky nebo louže, aby si vedle ulovení ryby mohli i po zimě odpočinout u tohoto krásného sportu v naší překrásné přírodě.
Místní organizace Českého rybářského svazu organizují pravidelně závody, které hantýrkou nazýváme „Dědkovské" nebo taky „Gulášovky". Několik stovek rybářů pak ještě na větší úrovni soutěží v první a druhé lize v disciplínách plavaná, muška, přívlač a feeder. V letošním roce dokonce v České republice proběhlo začátkem června mistrovství světa handicapovaných rybářů a veteránů, ze kterého jsme získali titul vícemistrů světa.
Velice rád na tyto první jarní závody chodím, protože se zde po zimě setkám s kamarády a známými někdy z celé republiky. Prostě je to svátek rybářů, na který se všichni těšíme.
Asi třetí rok navštěvuji jedny z nejzajímavějších závodů v blízkém okolí. Jedná se o závody v Lukavici. Jsou zajímavé zejména tím, že umožňují lovit jak specialistům na kapry, tak i lovcům drobné bílé ryby a největším lákadlem soutěže je první cena – živý čuník za nejtěžšího uloveného kapra nebo amura.
S organizátory závodů jsem se seznámil a nahlédnul i do zákulisí a pod pokličku příprav soutěže. Příprava závodiště je náročný úkol, vyžaduje mnoho hodin – posekání trávy a vyznačení lovišť, zajištění cen zejména cestou sponzorů, přípravu občerstvení a další úkoly. Trávím s organizátory den a večer před závody, kdy se vše už jen dolaďuje. Grilují se buřty nebo maso, u ohýnku se probírají ty nej zážitky z lovu. Parta nadšenců okolo Jirky Kubového, hlavního organizátora soutěže dětí i dospělých, je báječná. Závodů se pravidelně zúčastňují i rybáři z Polska.
Dětské závody
celkem 27 účastníků
1. místo Klára Kopecká Těchonín 430 cm
2. místo Vojtěch Žofka Těchonín 321 cm
3. místo Milan Hubálek Jablonné nad Orlicí 320 cm
Závody dospělých
celkem 93 účastníků z toho 5 žen (1 žena z Polska z družba z Niemcza)
kategorie bílá ryba:
1. místo p. Vávra Lanškroun 65 ks
2. místo p. Krobot Dolní Čermná 43 ks
3. místo p. Otradovský Lanškroun 31 ks
kat. ušlechtilá ryba:
1. místo p. Šurkala Pardubice 404 cm
2. místo p. Netolický Svitavy 404 cm
3. místo p. Douda Chrast 237 cm
čuník: p. Knytl – Choceň kapr 70 cm 7kg
Text: Karel Netolický,
foto: Adéla Kubová

Rybářské závody v Lukavici.Zdroj: Adéla KubováRybářské závody v Lukavici.Zdroj: Adéla Kubová

Rybářské závody v Lukavici.Zdroj: Adéla Kubová