Dvě stovky nových pracovních míst, to je jeden z benefitů, který přinese nová skladová hala, která už roste ve firmě OEZ v Letohradu. Ta nyní zaměstnává bezmála devatenáct set mužů i žen.

Rozšíří počet míst

Nová hala má vyrůst ještě letos, sídlit v ní bude externí dodavatel služeb, firma Dachser. „Bude mít své vlastní zaměstnance a firmě OEZ bude poskytovat služby," vysvětluje personální manažer OEZ Hynek Vrbický s tím, že se zmíněnými dvěma stovkami nových zaměstnanců se počítá v souvislosti s nárůstem výroby. Firma bude hledat pracovníky nejen na dělnické pozice, tedy skladníky, elektromechaniky či nástrojaře, ale i technické specialisty.

Nezaměstnanost je ale velice nízká, pracovní trh je vybraný. Podle Hynka Vrbického existují tři možnosti, jak zacílit na nové zaměstnance. „Být zajímavým zaměstnavatelem, kdy lidé budou mít zájem k nám přicházet od jiných zaměstnavatelů," jmenuje první z nich a přidává i další dvě: zacílit na absolventy či na pracovníky ze zahraničí. „To je však administrativně komplikovanější," říká k poslední možnosti a dodává, že firma nyní plánuje vyzkoušet pracovníky z Ukrajiny. „Jsme na začátku celé procedury, zdroje by byly," konstatuje.

Hasit začne hned

Vyrůstající hala bude využívat moderní technologie, mezi nimi supermoderní samohasicí systém Sprinkler. „V případě zahoření se systém automaticky spustí a sprchy okamžitě zdroj požáru uhasí," popsal Roman Schiffer. Hala doplní ostatní moderně vybavené prostory, ve kterých počítače ovládají a hlídají výrobu, a to v celé délce výroby jednotlivých jističů.

Při čtvrtečním poklepání základního kamene, kterého se vedle generálního ředitele Romana Schiffera zúčastnil i starosta Letohradu Petr Fiala, si firma připomněla i desetileté výročí spolupráce s firmou Siemens.