O tom, že nabídka prázdninových akcí byla skutečně bohatá a pestrá více řekl Jaromír Fabián, vedoucí sociální péče domova: „Je už zvykem, že v období letních prázdnin pořádáme pro obyvatele domova spoustu akcí a těch okolností, proč tomu tak je, je mnoho. Ale stručně bych to řekl asi tak, že i obyvatelé našeho domova mají jako každý člověk nárok na dovolenou, k níž patří odpočinek, cestování, poznávání, prostě užívání si léta."
Výčet všech prázdninových akcí je nekonečně dlouhý. Vedle velkých a tradičních akcí, které jsou určeny i pro veřejnost (např. Letní hudební festival pod hradem Žampach), pořádá domov množství akcí „malých", které často vycházejí vstříc zájmu samotných obyvatel. V období letních prázdnin tak obyvatelé domova navštívili zoo v Liberci, westernové městečko Šiklův Mlýn, Airshow v Žamberku, Knoflíkiádů na Zámečku u Lanš- krouna, Moravskou Třebovou, Praděd nebo Dožínky pořádané v obci partnerského zařízení v Polsku. V samotném závěru prázdnin se pak v areálu domova konal ve spolupráci se studenty Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci  Sportovní den zakončený diskotékou. A kdo nerad cestuje, mohl trávit slunečné dny třeba na koupališti v Písečné nebo v krásném zámeckém areálu domova.
Letní prázdniny skončily, části obyvatel domova začaly školní a pracovní povinnosti, v Domově pod hradem Žampach je ale stále na co se těšit: „Ještě pojedeme k moři do Itálie, celý autobus, a koncem září pojede tady moje kamarádka Miluška na pobyt do Jeseníků," dodává Věra Kopistová, obyvatelka domova. „No a pak už budou pomalu taneční a vánoce," doplňuje s úsměvem Miluše Urbanová.  (gr)