Návštěvníci „Kopečkové" i týdenního bohatého kulturního programu budou totiž moci přispět také na velmi bohulibou věc, konkrétně na pokračování opravy kaple sv. Jana Nepomuckého na Kopečku.
Pro tento účel pořádá město Letohrad ve spolupráci s místní římskokatolickou farností v květnu veřejnou sbírku. Příjmy z ní budou určeny na projekty statického zabezpečení, odvodu srážkových vod a na další nezbytné stavební zásahy. Na postupnou obnovu jedinečné kaple získává farnost prostředky z programu ministerstva kultury na záchranu kulturního dědictví a také od města, které pomáhá s povinným dofinancováním právě tohoto programu.

Věří v úspěch

„Domluvili jsme se s naší farností, že město uspořádá veřejnou sbírku v roce, kdy slavíme třísté výročí Kopečkové pouti, ke které kaple neodmyslitelně patří. V rámci oslav významného jubilea budou dobrovolníci vybírat příspěvky na její další obnovu," přiblížil starosta Petr Fiala, jak se nápad zrodil. Jak dodal, věří, že když je vstup na všechny kulturní akce oslav zdarma, lidé otevřou své srdce i peněženku a podpoří bohulibou myšlenku.
Každý, kdo přispěje do sbírky, obdrží letáček o historii kaple a poutě a také plastový odznáček se znakem města. „Dobrovolníci dárce požádají, aby jej nosili při oslavách tak, aby byl dobře vidět. Tak se vyhnou tomu, že by byli opětovně kontaktováni prosbou o příspěvek," dodal Petr Fiala.
Dar budou lidé vkládat do zapečetěných kasiček označených číslem sbírky a také úředním razítkem s podpisem. Dobrovolníky lidé poznají podle visaček, které budou mít upevněny na viditelném místě. Kasička je celý květen umístěna i v infocentru na náměstí.

„Sbírku vymyslelo město. Pro nás je to zajímavý pokus. Děláme pravidelně Tříkrálovou sbírku a lidé jsou štědří, protože vědí, že je to na pomoc potřebným lidem. A sejde se překvapivé množství peněz. Tady to ale budou úplně jiní lidé. Jedna část přijde do kaple na bohoslužbu, protože pouť původně znamenala putování s někým někam a byla to křesťanská záležitost. Dnes se ale pouť vetšinou odehrává dole s všelijakými těmi pouťovými atrakcemi, takže my půjdeme i mezi tyto lidi. Vysvětlíme jim, o co jde, nabídneme hezký letáček a placku na klopu a uvidíme, zda přispějí. Architektura kaple je opravdu úžasná. Ale nevím, zda tam ti lidé z pouti někdy byli, doufám, že je přilákáme a přijdou se podívat. Sami jsme zvědaví," řekl včera ke sbírce Orlickému deníku letohradský farář Václav Vacek, který o opravdu pozoruhodného areálu kaple sv. Jana Nepomuckého na Kopečku usiluje řadu let. (rz ,ký)