„Jsem pravidelným účastníkem veřejných zasedání zastupitelstva města Vysoké Mýto. Byl jsem přítomen i volbě nového místostarosty Ing. Krejzy Martina. Nabyl jsem přesvědčení, že volba mohla být zmanipulována," napsal do redakce. Svou domněnku opírá o údajné porušení jednacího řádu zastupitelstva.

„Osobně jsem chtěl využít svého práva vyjádřit své stanovisko k projednávané volbě místostarosty a v očekávání konce diskuze zastupitelů (nebyla žádná), jsem se preventivně, způsobem stanoveným v §6, bod 3, hlásil o slovo. Předsedající mně slovo neudělil, neumožnil mně v potenciální diskuzi vystoupit před hlasováním a nechal hlasovat o obsazení uvolněného místa místostarosty města. Nikdo z vás zastupitelů nereagoval ani poté, co jsem protestoval (důkaz bude obsažen v pořízeném hlasovém záznamu). Tímto svým benevolentním jednáním jste mně všichni odebrali právo vystoupit, ovlivnit vaše myšlení, následné vaše hlasování a výsledek volby!" napsal Petr Neumann do své žádosti o nápravu pochybení zastupitelů, kterou adresoval nejen zastupitelstvu, ale i hejtmanovi.

Odpoví audiozáznam

Nespokojený vysokomýtský občan požaduje prohlásit volbu za neplatnou a opakovat ji při dalším veřejném zasedání zastupitelstva.

Žádost na vysokomýtský městský úřad doručila pošta v úterý. Ještě ten den se s ní seznámil starosta František Jiraský, který k ní uvedl: „Neporozuměl jsem úplně tomu, co tím pan inženýr míní, jestli si skutečně myslí, že je zpochybněna legitimita volby podle zákona o obcích, nebo jestli jde jen o jeho pocit, že nebyl dodržen jednací řád."

Podezření Petra Neumanna potvrdí, nebo vyvrátí především zvukový záznam z jednání, který bude spolu se zápisem zveřejněn, jakmile bude provedena verifikace ověřovatelů zápisu. „Před každým usnesením se ptám, jestli někdo má k návrhu připomínky, protinávrhy nebo komentáře. Udělal jsem to i v tomto případě," říká František Jiraský.