Litomyšli a Svitavám se osvědčily kontejnery na kovy, Pardubice nově rozjely sběr rostlinných olejů a Lanškroun bude rozdávat kompostéry.

ŠEDÉ KONTEJNERY NA PLECHOVKY
Plechovky od piva, paštik nebo kompotů už nemusí končit s ostatním odpadem v popelnici. Svitavy vloni v říjnu rozmístily pět šedých kontejnerů, do kterých lidé hází kovový odpad.

Po několika měsících je vidět, že si na ně lidé zvykli, a proto nakoupí další. „Od podzimu proběhly dva svozy šedých kontejnerů, jeden na sklonku loňského roku a druhý na začátku března. Celkem jsme tímto odděleným sběrem zatím získali 650 kilogramů kovového odpadu, který jsme předali k materiálovému využití,“ sdělil Marek Antoš, vedoucí odboru životního prostředí svitavské radnice.

Přímou volbou nadšení nejsou

Po Svitavách se kontejnery na kovy objevily rovněž v Litomyšli u supermarketů. „Kontejnery jsou ve městě od podzimu minulého roku a v únoru udělala firma Liko první svoz. Jednoznačně se osvědčily, protože lidé do nich naházeli 320 kilogramů plechových obalů,“ informoval mluvčí litomyšlské radnice Michele Vojáček.

ŠEDÉ PŘIBUDOU
Zatímco mezi plasty a sklem se občas objevuje i jiný odpad, u kovů lidé třídí pečlivě a nevhazují s plechovkami třeba papíry. Obě města proto uvažují o přidání šedých kontejnerů. „S rozšiřováním počtu kontejnerů počítáme v návaznosti na budoucí rekonstrukce a rozšiřování sběrných míst ve Svitavách. Do konce příštího roku plánujeme instalaci dalších pěti kusů těchto kontejnerů,“ dodává Marek Antoš.

Novou barvou v oblasti třídění odpadů je oranžová. Ta se objevila minulý týden v Pardubicích. Obyvatelé sídliště Dubina mohou odkládat do pěti speciálních oranžových popelnic použitý rostlinný olej z domácností. Dosud ho vozili jenom do sběrných dvorů.

BK Opava - Svitavy
Dlouho vypadalo všechno dobře. Ale ta poslední čtvrtina...

Jde o pilotní projekt, který se rozhodli v Pardubicích vyzkoušet v sídlištní zástavbě. Má ukázat, jaký zájem bude ze strany obyvatel o tuto službu i jak často bude třeba popelnice vyprazdňovat. „Záměrně jsme vybrali sídliště Dubina. Služby jej mají prakticky v dosahu, a budou tak moci pravidelně kontrolovat, jak jsou nádoby plněny a zda se nestávají terčem vandalů,“ řekl pracovník odboru životního prostředí pardubické radnice Roman Slach.

OLEJ DO ODPADU?
Do oranžových popelnic mohou lidé použité oleje a tuky z domácností odkládat v uzavřených nádobách, ideálně v PET lahvích. Nádoba na oleje a tuky je zabezpečena proti otevření a je také připoutána k pevné konstrukci, aby ji nikdo neodcizil nebo nepřevrátil. Na popelnici je popis, co do ní lze vyhazovat a co do ní rozhodně nepatří.

„Téměř v každé domácnosti se čas od času vyskytne menší či větší množství použitých rostlinných olejů a tuků. Nejhorším možným řešením je vylévat je do kanalizace. Odpadní oleje a tuky se totiž sráží na kanalizačních trubkách a ucpávají je. Jejich přítomnost v odpadních vodách má také negativní dopad na životní prostředí. Přitom následně mohou být dál využity, například v energetice, a mohou přispět k šetření přírodních zdrojů,“ konstatoval ředitel Služeb města Pardubice – Odpady Jiří Strouhal. Pokud se oranžové popelnice osvědčí, nakoupí je Pardubice i do dalších městských částí.

Nemusí ale zoufat ani lidé v menších městech, někde mají speciální nádoby na použitý olej ve sběrných dvorech, jako třeba v Litomyšli.

Na jaře majitelé zahrad taky řeší problém, kam s trávou nebo listím. V Lanškrouně jsou i na toto připraveni. „Chceme v současné době vyřešit biomasu. Budeme mít k dispozici tisíc kompostérů a rozdáme je mezi občany. Dříve byly bio-popelnice, ale na ně už skončila dotace, takže je nahradíme kompostéry,“ vysvětluje lanškrounský místostarosta Miloš Smola.

ČIPY NA POPELNICE
V minulosti zkoušeli v Lanškrouně rozdávat tašky na tříděný odpad, ale zájem nebyl velký.

Kromě tradičních kontejnerů proto Lanškroun uvažuje o speciálním řešení. „Máme standardní kontejnery na papír, sklo a plasty, ale v současné době přemýšlíme navíc o motivačním systému. Hodláme pořídit kuka vůz, který bude mít vážící systém, a budeme kontejnery a popelnice čipovat,“ podotýká místostarosta Smola. Čipování zavedli už před lety na jižní Moravě. Obce mají přehled, kdo má jak plné popelnice, a navíc díky němu platí lidé méně korun za svoz odpadu.

Zastupitelům se totiž podařilo vysoutěžit nižší poplatky.