Motivovat a zabavit děti ale může být někdy pořádným oříškem. Zpestřením i inspirací rodinných cyklovýletů v Orlických horách a Podorlicku mohou být nové geolokační hry, neboť každá z her zároveň skrývá senzační cyklistické okruhy po těch nejzajímavějších místech. Zájemci zhlédnou krásné přírodní scenérie, atraktivní památky a šlechtická sídla, seznámí se také s pozoruhodnými příběhy i místními rodáky. Pokud se rozhodnou zapojit do hry, pak je po trase navíc zábavnou formou provede princezna Kačenka, Zilvar z Chudobince, hrabě František Kinský nebo Orlická cyklo a in-
line královna.
Právě oni svým osobitým stylem udávají kromě vlastní trasy cyklovýletu různé pokyny a netradiční úkoly, tzv. geosrandy, vypráví nevšední příběhy spojené s danými místy, dle potřeby i poradí, ale především vše komentují a vyhodnocují.
Při plnění geosrand a hledání indicií je možné si vyzkoušet svůj odhad, stát se fotografem, kameramanem či básníkem, a zároveň se projet po místech, která by se při návštěvě Orlických hor a Podorlicka neměla vynechat!
„Alespoň jeden ze skupiny musí mít chytrý telefon, ideálně s držákem na kolo. Z pohodlí domova nebo na místě s wi-fi připojením si stáhnete před začátkem hry mobilní aplikaci Geofun, zaregistrujete se a následně do aplikace stáhnete zvolenou hru, kterou si chcete zahrát. Během hraní již internet nepotřebujete, samozřejmostí je zapnutá GPS, neboť hra se automaticky zaktivuje ve chvíli, kdy dorazíte na místo startu," vysvětluje pravidla hry Daniel Denygr, ředitel destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, která hry spustila jako novinku pro letošní cyklosezonu.
Připraveno je celkem pět nových cykloturistických okruhů, které si zájemci mohou kdykoliv projet bez ohledu na zapojení do hry, neboť trasy jsou doslova nabité atraktivními zastávkami.
S princeznou Kačenkou se vydají za výhledy na hřeben Orlických hor, s Pepou Zilvarem se projedou krajem Poláčka, Kupky a Jiráska do Opočna nebo do Dobrušky, s hrabětem Františkem Kinským budou obdivovat zámky na Orlici a s Orlickou cyklajn královnou si užijí pohodovou jízdu na Podorlicku, po cyklostezkách podél řek nebo si vyšlápnou naopak do kopců třeba za koupáním na Pastvinskou přehradu.
Účastí ve hře se zapojí do soutěže o parádní ceny a při geohraní si užijí prima zábavu. Více informací k novým geolokačním hrám pro cykloturistické rodiny se zájemci dozví na www.kralovstviorlicke.cz. Další nabídku tipů na prima léto v Orlických horách a Podorlicku je možné najít na turistickém portálu www.mojeorlickehory.cz. (tz)