Málokoho překvapí v Letohradě klokani. Tato zvířata se zabydlela v zámeckém parku a daří se jim vskutku dobře. Nejslavnější z těchto zvířat se jmenuje Skipi a mnozí si pamatují tuto zvířecí hvězdu z dětského seriálu. Stejného označení se však dočkala i stavba, která vyrostla na zelené louce nedaleko nádraží. „Klokan s mládětem je pro nás symbolem matky s dítětem. Radost z pohybu. Skipi je srdeční záležitost,“ říká o unikátním projektu jeho zakladatelka Marcela Kykalová. K čemu však bude budova sloužit?

Nová školka nese ve znaku klokana.Zdroj: archiv organizátorůŠkolka a jesle

Skipi nabídne v první řadě možnost vzdělávání v Montessori školce a jeslích. Tento více než sto let prověřený pedagogický vzdělávací systém si v posledních letech získal řadu příznivců a nyní se budou moci do života díky němu připravovat děti i v Letohradě. „Montessori školka a jesle Skipi nabídnou dětem dobře připravené prostředí, kde pomůcky jsou pečlivě uzpůsobené vývojovým potřebám dětí v daném věku. Ke každému dítěti se přistupuje individuálně, respektuje se jeho tempo a senzitivní fáze,“ vysvětluje zakladatelka.

U dětí se také rozvíjí jejich nadání. Vzájemný respekt a úcta jsou totiž základním stavebním kamenem Montessori systému.

Vizualizace protihlukových stěn, které mají být postaveny u tratě při modernizaci železničního uzle Česká Třebová.
Petice: vysoké protihlukové stěny kolem tratě nechceme

Vyzkoušet si tvořivý pedagogický systém mohou děti se svými rodiči už od počátku roku během Montessori dílniček.

„Ve skupince dvanácti dětí ve věku jeden a půl až tři roky byste nejspíš čekali hluk, křik, dohadování. Přesný opak je pravdou. Žasnete nad koncentrací dětí a vnímáte jejich obrovskou chuť zkoumat, objevovat, učit se, poznávat. Pracují v tichosti a klidu. Na činnost se velmi dobře soustředí. Vše má svůj řád, který děti milují. I velmi aktivní jedinci se k překvapení rodičů zklidní,“ popisuje systém, který si vyzkoušelo již více než 70 dětí Marcela Kykalová. Dílničky se pro danou věkovou kategorii konají jednou za 14 dní a jedná se tak o pozvolné seznamování s Montessori principy v praxi.

„Chceme dětem nabídnout kvalitu, propracovaný Montessori pedagogický systém, který si naši pedagogové osvojili v Montessori ČR při diplomových akreditovaných kursech. Více informací o našich aktivitách a možnosti si je vyzkoušet vám rádi sdělíme osobně nebo můžete využít naše stránky www.skipi.cz,“ dodala Marcela Kykalová.

Kromě jeslí a školky Skipi nabídne možnost volnočasových aktivit. Mnoho rodičů i dětí ocení dětský funpark, restauraci, kavárnu i zájmové kroužky. Vše bude k dispozici na začátku školního roku.

Burza filantropie v Ústí nad Orlicí.
Hlasem podpořili práci neziskovek v okrese

Víte, že…
Montessori pedagogikou se řídí i soukromá mateřská škola Erudio v Žamberku, na kterou od letošního školního roku navázala i základní škola. Zatím v ní jsou pouze prvňáci, zbrusu nová budova vyrostla v lokalitě Velký Hájek. Montessori škola je i v Jamném nad Orlicí při tamní základní škole.