Pohledem stormspotteraJaroslav Vlček z Dolní Čermné má „bouřlivý" koníček, je totiž stormspotter, tedy pozorovatel bouří. Letošní první silná letní bouřka, i když v regionu napáchala značné škody, z jeho pohledu nebyla nic „extra". „Bouřka nebyla ničím výjimečná. Blesky byly hodně schované v oblačnosti. Byla to první letní bouřka a na dlouhou dobu asi i poslední. Vypadá to, že bude trochu chladněji, nebudou tak extrémní teploty, a tedy ani extrémní bouřky," uvedl pro Orlický deník. Noční řádění přírodního živlu ani fotograficky nedokumentoval. Do svých statistik však zapsal údaje, jako je teplota, vlhkost, síla větru… V noci vítr foukal rychlostí 14 metrů za sekundu, množství srážek ale nebylo nijak velké. 

Evakuovány musely být dva dětské tábory u Nekoře. Na noc na středu jen tak nezapomenou českotřebovští skauti, kteří u obce táboří. Řádění živlu kluky a děvčata ze střediska Javor vyhnalo ze stanů. Na pomoc v noci přispěchal starosta obce Jiří Pomikálek i dobrovolní hasiči. Děti ohrožovaly padající větve a stromy, jedno dítě utrpělo lehké zranění. Deníku to potvrdil vedoucí střediska Javor Pavel Vomáčka, který se hned ve středu ráno vydal na místo. „Nechceme šířit paniku, děti jsou v pořádku," uvedl a pokračoval: „Vedoucí se zachovali dobře, děti odvedli ještě v noci. Jako první tam byl starosta, který dětem poskytl azyl. Všem rodičům byly rozeslány esemesky, že jsou děti evakuované a v pořádku. Rodiče reagovali v klidu, děkovali za zprávy, nabízeli nám pomoc."

Skauti hned ráno začali pracovat na tom, aby se děti mohly do tábora vrátit. Starší děti pracovaly na obnově tábora, další si v sále hospody hrály s těmi menšími. Všude se sušily spacáky a oblečení, aby se věci co nejrychleji vrátily do svých kolejí.

Na noc na středu nezapomenou ani záchranáři, kteří hledali cestu do druhého tábora u Nekoře. „V druhém případě naše posádka vyjela rovněž k hlášené evakuaci dětského tábora. Při poměrně složitém hledání cesty ale došlo k poškození sanitního vozu. Lékař musel přesednout do jiného vozidla. Po úspěšném vyhledání tábora se ale zjistilo, že na místě k žádnému zranění nedošlo," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Helena Škuligová.

Kalamita, jakou obec nepamatuje

Nekoř podobnou kalamitu nezažila dlouhé roky. „Takovou spoušť po vichřici nepamatujeme hodně dlouho, možná od orkánu Kirill před deseti lety, ale ani ten neničil v takovém rozsahu jako teď," řekl starosta Nekoře Jiří Pomikálek a informoval, jak pokračují odklízecí práce: „Snažíme se popadané stromy z cesty do tábora odklidit, ale je to tak velký polom, že jsme museli povolat dřevorubce. Větší problémy máme i v obci, kde popadalo vysoké napětí. Většina cest už je však průjezdných." Ruku k dílu, kromě několika sborů dobrovolných i profesionálních hasičů z okolí, přiložili i sami občané. „Po obci je hodně poničených stromů jako farská lípa nebo tady ta bříza. Každou chvilku je slyšet nějakou pilku. Ale není to zas takové, jako když jsou povodně. Povodně jsou hrozné," podělila se paní Štefanie z Nekoře, která od listí a větviček čistila silnici.

Horké chvilky zažily k ránu i děti z Nekoře, které se svými vedoucími tábořili nedaleko Bohousové, části obce Záchlumí na Žambersku. V jejich táboře vítr poškodil několik stanů. „Tři teepee byla zničená, v jednom z nich byla kuchyň," poznamenal starosta obce Miroslav Falta, který se evakuace tábora účastnil.
Přechodné zázemí dětem poskytla mateřská škola v Záchlumí, odkud si je ráno postupně rodiče vyzvedli.
Zda se do tábora ještě vrátí, Miroslav Falta neví, nicméně na obnově tábora se podle něj i nadále pracuje.

Neprůjezdná silnice a nebezpečí v lesích

Orlickoústecko – Následky středeční bouře pocítili i řidiči, kteří se potýkali s dopravním omezením. Neprojeli třeba úsekem silnice I/11 mezi Žamberkem a Šedivcem. „Silný vítr v brzkých ranních hodinách způsobil pád několika stromů. Ty spadly na lesních cestách, ale také na silnici. Od rána situaci řešíme a dřevo uklízíme," uvedla včera mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Zprovoznit oba jízdní pruhy se lesníkům v tomto úseku podařilo až v odpoledních hodinách.
K větší obezřetnosti vyzvala Eva Jouklová také turisty, kteří se pohybují v blízkosti Suchého vrchu. V okolních lesích, podle ní, není kvůli polámaným stromům bezpečno. Nejvíce jsou postiženy lesy u Nekoře, ale i Mladkova či Lichkova. Desítky kmenů leží také na lesních cestách v okolí Pastvinské přehrady.

Vlaky nejely. Nahradily je autobusy

Orlickoústecko – Bouřka postihla i železnici. Doprava byla přerušena v úseku Lichkov – Jablonné nad Orlicí, kde bylo poškozeno trakčního vedení. V úseku byla zavedena náhradní autobusová doprava. Cestující museli počítat se zpožděním i na hlavním železničním koridoru.

Energetici měli včera plné ruce práce

Orlickoústecko – Energetická společnost ČEZ vyhlásila kvůli velké kumulaci poruch na elektrickém vedení na Orlickoústecku ke středeční osmé hodině ranní kalamitní stav. V celých východních Čechách museli technici řešit dvaadvacet poruch na vedení vysokého napětí a desítky poruch na nízkém napětí. „Naši technici a externí firmy na opravách stále pracují. Ve vedení jsou napadané velké staré stromy, a je tak velmi těžké odhadnout, kdy bude dodávka energie obnovena všem zákazníkům. Samozřejmě se snažíme, aby to bylo co nejdříve," uvedla ve středu mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Podle ní se může stát, že poruchy na nízkém napětí budou technici řešit ještě o víkendu, kdy lidé přijedou na své chaty a zjistí, že jim nejde proud.

(miš, sejk, jiv)