"Měli jsme dědečka na operaci v nemocnici v Chrudimi a ve středu ho pustili domů. Jsme rádi, že jsme to tak stihli," řekla Věra Bartošová. Od pondělí se lidé za svými příbuznými hospitalizovanými v nemocnici dostanou jen ve výjimečných případech. Může za to rostoucí počet nakažených lidi s covidem.

Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci rozhodla Epidemiologická komise Nemocnice Pardubického kraje od pondělí 1. listopadu o zákazu návštěv hospitalizovaných pacientů. „Vzhledem ke skutečnosti, že počty osob s prokázaným onemocněním covid-19 stoupají, znovu přistupujeme k plošnému zákazu návštěv hospitalizovaných pacientů. Opatřením chceme chránit jak pacienty, tak i zdravotnický personál,“ přiblížila opatření ústavní epidemioložka Nemocnice Pardubického kraje Lucie Bareková. Zákaz návštěv platí až do odvolání.

Za přísných podmínek se ale některé návštěvy do nemocnice dostanou. Mohou i tatínci k porodům. "Výjimku mají návštěvy u dětských pacientů, osob se sníženým intelektem a doprovod u porodu. Po předchozí domluvě s ošetřujícím personálem mohou návštěvy i nadále k pacientům v terminálním stadiu nemoci a v individuálních případech," dodala Kateřina Semrádová, mluvčí Nemocnice Pardubického kraje. Vždy je však nutné, aby se doprovody u porodu i návštěvy prokázaly absolvovaným očkováním proti covid-19, platným negativním PCR nebo antigenním testem. Nesmí také mít žádné příznaky respiračního onemocnění. Všichni navíc musí být vybaveni ochranou nosu a úst, případně dalšími ochrannými pomůckami.

V Pardubickém kraji evidují hygienici za sváteční čtvrtek 127 nově diagnostikovaných osob s covid-19.