Že mají obyvatelé obce o třídění velký zájem, potvrzuje starosta Jiří Pomikálek. „V obci máme už nějakou tu dobu pytlový sběr plastů. To znamená, že lidé jednou za měsíc dávají PET láhve a další plasty do pytlů, které umisťují na místa, odkud se odváží. Bohužel tím ale nejsme schopní pokrýt rekreační objekty nebo občasné návštěvníky obce, kteří tímhle způsobem netřídí. Kontejnery tak umožní třídění plastů i jim," vysvětluje dlouhodobou situaci v obci starosta. Právě třídění plastů je přitom obzvlášť důležité. Jedna igelitová taška vyhozená do lesa se tam může rozkládat až třicet let. PET lahev dokonce až osmdesát. Správné třídění nejen plastů je proto důležité nejen pro úsporu energie, ale i pro šetření životního prostředí.
Pět nových kontejnerů na plasty doplní v Nekoři dalších pět kontejnerů na papír. „Některé jsme měli v zápůjčce, tak ty vrátíme a nahradíme je těmito od společnosti EKO-KOM. Na některá místa je pak musíme doplnit, protože lidé třídí velmi aktivně a stávající kapacita nestačí," dodává starosta, který je s tím, jak lidé v obci třídí, celkově spokojen.
Regionální manažer autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a. s., Milan Křehlík v souvislosti s novými kontejnery ocenil hlavně kvalitní spolupráci s vedením obce. „Počet kontejnerů v Nekoři  významným způsobem narostl. Jsem přesvědčen, že objem odpadu, který obyvatelé Nekoře správně vytřídí, může růst ještě rychleji," uvedl.
Projekt společnosti EKO-KOM, a. s., je realizován ve spolupráci s Pardubickým krajem a s Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje. Informace o třídění v regionu je možné najít na internetových stránkách www.ekontejnery.cz. Se správným tříděním odpadu pak může pomoci web www.jaktridit.cz. (tz)