Soutěž pro malé psovody ve všestrannosti Junior Open PKO se konala již popáté. Zároveň byla součástí pátého ročníku MČR mládeže a juniorů v obedience a druhého ročníku MČR mládeže a juniorů v dogdancingu. Záštitu nad celou akcí převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Smyslem celého projektu bylo spojit více kynologických sportů do jedné akce, což je atraktivnější jak pro účastníky, tak pro diváky. Mladí a juniorští kynologové dostali možnost ukázat ve velkém svůj talent, který by možná ve spojení s dospělými kynology nedostal tak velký prostor. V dospělých kategoriích totiž tyto disciplíny probíhají samostatně. Zde jeden tým mohl soutěžit ve více disciplínách, čímž jsme chtěli ještě více podpořit zájem mládeže o všestrannost kynologického sportu," vysvětlila záměr soutěžního dne Iveta Skalická z pořadatelské ZKO Česká Třebová-Javorka.
Hned čtyři kraje České republiky – Pardubický, Královéhradecký, Moravskoslezský a Olomoucký – přitom vyslaly do soutěže ve všestrannosti kompletní družstva o více než třech psovodech. To jen potvrzuje systematickou práci s mladými kynology na regionální úrovni.
Soutěže probíhaly souběžně na dvou stadionových plochách vedle sebe, diváci tak byli doslova uprostřed veškerého dění. Atraktivitu kynologických závodů, které se každoročně těší velké oblibě, potvrdil i letošní rok. Do České Třebové se sjelo rekordních 85 účastníků, nejmladšímu psovodovi Tomáši Fajtovi ze Žamberka přitom bylo pouhých osm let. Účastníci se představili v pěti hlavních soutěžích – všestrannost, agility, junior mini, obedience a dogdancing.
Nejvíce se při akci zapotila šestnáctiletá Michaela Lepařová z Olomouckého kraje. Ta absolvovala čtyři starty (2x obedience, všestrannost, junior mini) hned se dvěma psy. V kategorii obedience s belgickým ovčákem Attackem zvítězila a získala tak titul Mladý mistr obedience 2015. S borderkolií Cassie ve stejné kategorii dosáhla na stříbrnou příčku. V dogdancingu získaly mistrovské tituly Viktorie Irglová a Marie Tauškerová z Prahy.

Nejúspěšnější byli Moraváci

Z hlediska dosažených výsledků se nejvíce dařilo psovodům z Moravskoslezského kraje. Ve všestrannosti, která je pro kynology královskou disciplínou, dosahovali nejvyšších umístění. Mladou mistryní východních Čech se stala Lucie Apellová, na druhém místě skončila Monika Kyselá. Juniorskou mistryní se již počtvrté po sobě stala Kristýna Vojkovská z Ostravy, ve stejné kategorii se umístila Nikola Johnová, Moravskoslezští si připsali díky Nele Kavanové ještě jedno čtvrté místo a Viktorie Večerková přidala jedno páté místo.
Nejpočetnější tým vyslal do psího klání Pardubický kraj. Jeho členové absolvovali celkem sedm startů, z toho čtyřikrát se umístili do třetího místa. Nejúspěšnější byla loňská Mladá mistryně ČR obedience Karolína Hyláková se dvěma starty, která si letos připsala dvě druhá místa v soutěži stopařů a obedience. Dvě umístění s dvěma různými psy získala Lucie Zárubová (1. a 3. místo stopaři), mezi juniory zazářila druhým místem i Lucie Minaříková.
Pořadatelé si pro účastníky připravili i zajímavé ceny, nezapomněli přitom samozřejmě ani na psí soutěžící. Ti nejúspěšnější si vysloužili veterinární preparáty, krmivo, výcvikové pomůcky a hračky nebo speciální oblečení pro psovody. „Všechny výkony soutěžících byly úžasné. O to víc, že během celé akce teploty vystoupaly až na téměř třicet stupňů, takže všechny aktivity byly pro děti i psy velmi vysilující. Zvládli to ale bravurně," dodala spokojeně Iveta Skalická. Eva Hromádková