Na počátku byla roztržka mezi předsedou místního sdružení Svitavsko a jedničkou pirátské kandidátky v Moravské Třebové Karstenem Sachsem a několika moravskotřebovskými příznivci Pirátů, kteří usilovali o vstup do strany a kandidaturu v komunálních volbách. Na konci je návrh krajského předsednictva Pirátů na vyloučení Sachse ze strany.

Konflikt, který výrazně poznamenal i povolební vyjednávání o nové radniční koalici v Moravské Třebové, přerostl Pirátům přes hlavu ve chvíli, kdy neúspěšný lídr kandidátky fyzicky napadl a poplival dva někdejší pirátské příznivce Lukáše Rajsnera a Jakuba Zapletala.

Incident, k němuž došlo na ustavujícím zastupitelstvu v Moravské Třebové na začátku listopadu přímo v zasedací místnosti městského úřadu, vyšetřuje policie.

„Vyhodnocujeme veškeré důkazní prostředky, které máme k dispozici. Událost prozatím šetříme jako přestupek proti občanskému soužití. Čekáme na vyjádření lékaře, zda došlo k nějakému zranění,“ potvrdil policejní mluvčí Ondřej Zeman. Z přímých aktérů se k incidentu vyjádřil pouze Zapletal, Rajsner ani Sachs na dotazy Deníku nereagovali.

Krajské sdružení Pirátské strany Pardubického kraje vyzvalo krátce po incidentu Karstena Sachse, aby se omluvil nebo ze strany vystoupil. „Celé situace je nám velmi líto. Pan Sachs ze strany nevystoupil a věc byla předána kontrolní komisi Pirátské strany,“ sdělil koordinátor krajského sdružení Pavel Štěpánek.

K incidentu se vyjádřila i nově zvolená předsedkyně svitavského místního sdružení Pirátů Libuše Vévodová. „Den po ustavujícím zastupitelstvu pan Sachs rezignoval na předsedu místního sdružení. Nedomnívám se, že jeho chování jakýmkoliv způsobem representovalo Pirátskou stranu. Všichni jsme především lidé, až potom straníci,“ uvedla s tím, že nejde o vnitrostranický, ale občanský spor.

Představitelé Pirátů Libuše Vévodová i Pavel Štěpánek se shodují, že chování jejich stranického kolegy bylo nepřiměřené. Současně však incident hodnotí jako vyvrcholení několikaměsíčních sporů a provokací ze strany napadených.

„Před volbami byla situace pro Piráty v Moravské Třebové značně napjatá a i díky panu Sachsovi jsme byli jazýčkem na váhách. Předpokládám, že s ohledem na předchozí chování pana Zapletala a Rajsnera reagoval nepřiměřeně. Tím ho neomlouvám, jen konstatuji,“ dodala Libuše Vévodová.

Podobně vidí incident i krajský koordinátor Pavel Štěpánek. „Distancujeme od reakce pana Sachse, která do slušné společnosti nepatří, ať jsou provokace jakékoliv. Jsme si vědomi, že byl účastníky sporu k reakci vyprovokován. Situace je ze strany pana Rajsnera i Zapletala zbytečně nafukována za účelem poškození pana Sachse, jejichž osobní spory trvají delší dobu,“ uvedl.

Oba jmenovaní, Lukáš Rajsner a Jakub Zapletal, kteří v říjnových volbách nakonec kandidovali za konkurenční sdružení Srdcem Třebováci, měli podle Karstena Sachse Piráty v Moravské Třebové před volbami poškodit.

Údajně jim v tom měl pomáhat i člen Pirátské strany, koordinátor dobrovolníků pro Olomoucký kraj a někdejší místopředseda olomouckého krajského sdružení Miloš Zmeškal. Karsten Sachs, který nyní sám čelí stejnému návrhu, kvůli tomu podal ke kontrolní komisi Pirátů podnět na Zmeškalovo vyloučení. Kontrolní komise však návrh zamítla.

Podle jedničky kandidátky sdružení Srdcem Třebováci Daniely Maixnerové k ničemu takovému nedocházelo. „Netuším, jaké informace by měli vynášet? Příchodem tří nových tváří se nemohlo nic dramaticky změnit. S Piráty jsme nikdy žádné konflikty neměli. Zakládáme si na slušném a férovém jednání. Nevnímám to jako útok proti sdružení Srdcem Třebováci, ale jako útoky pana Sachse na mně a moje kolegy. Tato situace je velmi nepříjemná,“ sdělila Daniela Maixnerová.

Kromě Jakuba Zapletala, který za sdružení Srdcem Třebováci kandidoval ze čtvrtého místa, a Lukáše Rajsnera na patnácté pozici, se na kandidátce objevili ještě dva bývalí příznivci Pirátů, Adam Krepl a Jaroslav Holub. Ani jeden z nich se však do zastupitelstva nedostal. Jakuba Zapletala, který jediný kandidoval z volitelného čtvrtého místa přeskočili pátý Milan König a dokonce až z deváté pozice Milan Blaha.