O nalezení zbraně čtěte zde.

Patřila totiž partyzánovi, kterého u sebe rodina manželky pana O. schovávala ve svém domku v Přívratu na sklonku druhé světové války. „Partyzán při odchodu zanechal tchánovu otci svou pistoli a dalekohled, prý proto, aby u sebe neměl kompromitující předměty. Dalekohled stále doma máme," podotkl a dodal, že inkriminovanou pistoli pak celý život schovával nejen tchánův otec, ale i jeho syn. Rodina přitom žila v domnění, že se otec pistole dávno zbavil. Až do letošního ledna. „Našel jsem ji při úklidu v tchánově dílně," uvedl pan O.

NÁLEZCE JI CHCE ZPĚT

Samonabíjecí pistole výrobce Dušek Opočno, model DUO, ráže 6,35 Browning je nyní uložena na krajském policejním ředitelství v Pardubicích. Jedná se o běžnou zbraň kategorie B, tedy zbraň podléhající povolení.
Pan O. se o ni u policie ve čtvrtek přihlásil. „Pistole a dalekohled jsou zajímavými předměty dokládajícími zapojení naší rodiny a obyvatel Přívratu do protifašistického odboje. Proto bych zbraň rád dostal zpět," vysvětlil a jedním dechem dodal: „Hodnota zbraně je víceméně pouze historická, ale i tak by byla škoda, kdyby skončila v tavících pecích."

Nyní si pan O. musí počkat na verdikt, získání by pro něj, jako pro držitele zbrojního průkazu, nemělo být problém. „Držitel zbrojního průkazu ji může získat na základě povolení, které vydává příslušný útvar policie," potvrdila mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Českotřebovští policisté mají za sebou tento týden další výjezd z kategorie „zbraně a střelivo": v pondělí se v kontejneru na barvy ve sběrném dvoře našlo pět kusů nábojů do samopalu.

V tuzemsku se za posledních deset let konaly čtyři zbraňové amnestie. Při té poslední, která skončila 31. prosince 2014, lidé v kraji odevzdali 224 kusů zbraní. „Ve většině případů lidé odevzdávali krátké střelné zbraně, například pistole a revolvery," informovala tehdy mluvčí policie Ivana Nguyenová s tím, že všechny zbraně byly odeslány na balistické expertízy, které měly vyvrátit spojitost s trestnou činností. (jan, zr)