Potraviny vhodné do sbírky Konzervy všeho druhu (paštiky, rybí konzervy, masové konzervy, hotová jídla), polévky všeho druhu (sáčkové, čínské, do hrnečku), trvanlivé uzeniny, cukr, luštěniny, těstoviny, rýže, olej, sirupy, džemy, kompoty, čaje, mouka, krupička, piškoty, cereálie, cukrovinky pro děti, nápoje v obalech tetrapak (mléko, džusy).

LETOS PODRUHÉ

V českotřebovském Tescu budou stát dobrovolníci ze žamberské Cemy. Loni tu vybrali přes půl tuny potravin. „Letos máme dobrovolníků méně, většina je z řad zaměstnanců," přiznává organizátorka z Cemy Dagmar Jansová, která si roli dobrovolnice loni vyzkoušela. „Na prstech jedné ruky bych spočítala, kdo byl mrzutý a řekl, že ho to nezajímá. Naopak pár lidí nám řeklo, že s tím počítají a chtějí pomoci," vzpomíná na průběh loňské sbírky, v níž se celkem v republice vybralo 
236 tun potravin.

Letos by organizátoři z platformy Byznys pro společnost chtěli pokořit hranici tří stovek tun. „Potraviny pak poputují přednostně do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám a dětem z dětských domovů," zní z platformy.

Dobrovolníci letos budou stát i v drogeriích dm markt v České Třebové, Ústí nad Orlicí i Vysokém Mýtě, drogerii Rossmann ve Vysokém Mýtě a stejně tak na ně zákazníci narazí v Tescu v České Třebové a Vysokém Mýtě, v lanškrounském Kauflandu a žamberském Penny Marketu.

JE TO TAK SNADNÉ

Pomoci může opravdu každý. „Stačí zajít do obchodu, nakoupit a odevzdat potraviny do označených košů, u kterých budou stát označení dobrovolníci. Podle místa zakoupení budou potraviny rozděleny v příslušných krajích," avizovala Marie Lněničková z vysokomýtské radnice s tím, že na Vysokomýtsku je do rozdělování této potravinové pomoci zapojena Oblastní Charita Nové Hrady.

V celé České republice je letos 659 sběrných míst, v Pardubickém kraji jich je 29. Nejsilnější zastoupení mají Pardubice, oproti tomu v Chrudimi jsou pouze tři sběrná místa. „Cílem akce je upozornit veřejnost na fakt, že i v ČR jsou lidé přímo ohrožení chudobou, a poskytnout jim pomoc není pro jednotlivce nijak náročné. My se zapojíme, přidáte se i vy?" ptá se koordinátorka dobrovolníků Farní charity Chrudim Miroslava Šakarová.