Výsledkem je meziroční úspora nákladů v průměru o 21 procent, což znamená snížení cen energetických vstupů v posledním čtvrtletí letošního roku a v celém roce 2014 o 2,7 milionu korun.
„Samosprávy Sdružení obcí Orlicko spolu s obcemi Lanš-krounska nakupovaly na Českomoravské komoditní burze Kladno elektřinu už loni a tehdy ušetřily 1,2 milionu korun," uvedl předseda Sdružení obcí Orlicko Petr Fiala. Nezávisle na tomto nákupu loni stejným způsobem pořídila elektřinu i dvojice měst Lanškroun a Jablonné nad Orlicí, které tím snížily náklady meziročně o jeden milion korun. Spojením všech těchto samospráv ke společnému nákupu nyní vzniklo podle Petra Fialy uskupení čtyř měst (Lanškroun, Letohrad, Jablonné nad Orlicí a Žamberk), dvou městysů (Kunvald a Dolní Čermná) a 23 obcí (z toho 14 z Orlicka a 10 z Lanškrounska) s celkovým objemem cca 10.000 megawatthodin elektřiny.
„Zatímco loni jsme nakupovali elektřinu do 392 odběrných míst, letos už se jednalo o 685 elektroměrů. Loňským nákupem se samosprávám snížily ceny silové elektřiny o patnáct procent, u letošního nákupu je pokles dokonce jednadvacetiprocentní. Konkrétně na každé odebrané megawatthodině silové elektřiny v nízkém napětí ušetříme v průměru 260 korun," upřesnil předseda sdružení. V návaznosti na tento nákup město Lanškroun pořídilo elektřinu i ve vysokém napětí pro Technické služby, a i zde byla dosažena úspora 21 procent. Při objemu zhruba 500 megawatthodin elektřiny tak správce městské infrastruktury v příštím roce ušetří téměř 140 tisíc korun.