Svět zdravotně postižených jim přiblížil zážitkový seminář, který ve školách v Pardubickém kraji pořádá Česká abilympijská asociace.

Vžijí se do pocitů,  pochopí, jak pomoct

Organizátoři semináře si žáky třetího ročníku oboru zdravotnický asistent rozdělili do skupin. V nich si pak postupně vyzkoušeli různé situace, které běžně zažívají zdravotně postižení. Smyslem seminářů je, aby se studenti vžili do pocitů hendikepovaných lidí a uvědomili si, jak a čím jim mohou pomoct.
Jako nesnadný úkol se ukázalo například zdolávat schody pomocí francouzských holí, když jednu nohu měli žáci pevně fixovanou ortézou. „Ruce od toho bolí a je to nezvyk mít jednu nohu znehybněnou, nedej bože pak dvě,“ svěřila se Eva Grundová, když dokulhala pod schodiště. Dívka nevylučuje, že tuto čerstvě nabytou zkušenost jednou zúročí v praxi. „Pokud bude mít někdo francouzské hole, tak určitě ano,“ dodala. Další skupina stavěla domeček z lega. Ale ani to nebyla hračka, děvčata měla složit domeček skrytý v krabici pouze jednou rukou a navíc podle návodu dívky, která jako němá nesměla promluvit. „Napovídalo se hrozně, vůbec to nešlo, je to strašně těžké. Obdivuji lidi, kteří s tímto hendikepem musí žít,“ prohlásila Karolína Pavlíková, když už zase směla používat hlasivky. Seminář považovala za velmi zajímavý. Zda se jí bude jednou hodit v práci, nedokázala odhadnout. „Těžko říct, nevidím do budoucnosti, uvidím, co mě potká,“ konstatovala.

Zkusili si jízdu na vozíku

Další skupinka nasedla do invalidních vozíků a zkusila si, jaké to je, když člověk nemůže chodit. Ještě že mám zdravé nohy, řekla si pak leckterá studenka. I Veronika Rery-
chová. „Ovládat vozík těžké není, ale člověk musí vydat dost síly. A pokud jsou někde schody, to je problém,“ podotkla. Nahlédnout do světa zdravotně postižených rozhodně považovala za zajímavou zkušenost. 

Reakce studentů jsou pozitivní

Zážitkové semináře organizuje Česká abilympijská asociace v různých školách v kraji. První na řadě byly logicky školy zdravotnické, semináře však jsou nabízeny i dalším školám včetně těch základních. „Z pětadvaceti procent zájem mají. Reakce studentů jsou docela pozitivní. Oni sice moc nekomunikují, to tato generace obecně, ale když se do toho vloží potřebná energie, tak se ze studentů dá v závěru semináře něco dostat,“ řekl Orlickému deníku koordinátor zážitkového semináře Vladimír Šmahel. Může potvrdit, že používání kompenzačních pomůcek není pro studenty vůbec jednoduché. „Obligátně si stěžují, že je bolí ruce, a to ujdou po školní chodbě jen desítky metrů,“ uvedl koordinátor. Samozřejmě doufá, že seminář přispěje k lepšímu vzájemnému porozumění mezi zdravými a postiženými lidmi. „Kdyby v jednom, ve dvou, třech lidech to něco zanechalo, tak je to krásné,“ dodal Vladimír Šmahel.  
Zážitkový seminář byl v ústecké zdravotnické škole uspořádán už podruhé, poprvé pro žáky oboru sociální činnost. „Podnikli jsme také exkurze do některých zařízení, děvčata například prožila zážitkový seminář v TyfloCentru v Hradci Králové,“ doplnila ředitelka školy Lenka Podzimková.