Zástupci Pardubického kra- je v čele s náměstkyní hejtmana Janou Pernicovou, města Žamberk, Krajské hospodářské komory, Úřadu práce, školy a dvou největších zaměstnavatelů v regionu tímto setkáním reagovali na složitou situaci středních odborných škol v této části kraje. Vlivem demografického poklesu se totiž snížil počet žáků. V případě hostitelské školy dramaticky – ze 410 na současných 276.
„Při současném systému financování regionálního školství, kdy jsou peníze od státu na platy učitelů odvislé od počtu žáků, je ohrožena sama existence některých škol," upozorňuje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Pravidelná jednání s řediteli škol a jednotlivými partnery v oblasti zaměstnanosti a rozvoje lidských zdrojů patří již neodmyslitelně k náplni její práce. „Pokles se nejvíce projevil v maturitním oboru obchodník a v učebním oboru kuchař. Částečně je tento pokles kompenzován relativně vysokým zájmem o obor cukrář, který škola vyučuje od roku 2012," říká ředitelka Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku Zuzana Pecháčková. Škola se snaží s nelehkou situací vyrovnat. Věnuje se celoživotnímu vzdělávání a ověřování znalostí v rámci tzv. profesních kvalifikací, obory vzdělání propaguje úspěšnou účastí v řadě soutěží, spolu s městem pořádá tradiční Svátky dřeva, učitelé hovoří se žáky základních škol i jejich rodiči.
Hlavní příčinu současného stavu vidí generální ředitel společnosti Bühler CZ, s.r.o. Žamberk, zabývající se výrobou strojů a zařízení pro potravinářský průmysl, Jiří Appeltauer v nedostatečné komunikaci mezi zaměstnavateli a státem a jako příklad dobré praxe nabízí zkušenosti ze Švýcarska. Na schůzce v Žamberku znovu zdůraznil potřebu technicky vzdělaných zaměstnanců ve strojírenských oborech pro nově budovaný provoz. „Okamžitě můžeme přijmout padesát kvalifikovaných lidí, v dalším období budeme potřebovat minimálně deset vyučených lidí ročně," říká. Firma je připravena dále rozvíjet spolupráci se střední školou v Žamberku, podílet se spolu s učiteli na tvorbě školních vzdělávacích programů a nadále nabízet prohlídku jednotlivých provozů výchovným poradcům, žákům 5. – 9. ročníků základních škol i jejich rodičům. „Region na úpatí Orlických hor je průmyslovou zónou Evropy. Strojírenství, ale třeba i stavebnictví zde mají dlouhou tradici. Do Žamberka by se proto měl vrátit strojírenský obor vzdělání, který tu již od roku 1968 citelně chybí," uzavírá Jiří Appeltauer.
Účastníci jednání se dohodli na konkrétních krocích, které budou v dalším období realizovány. Znovu se potvrdilo, že je nutná úzká spolupráce všech zainteresovaných stran – od vedení města přes základní školy až po úřad práce, dále spolupráce s výchovnými poradci základních škol v regionu, spolupráce vedení školy a firem při zapojování odborníků do výuky, při organizování odborné praxe nejen pro žáky, ale i pedagogy nebo podíl zaměstnavatelů na úpravě školních vzdělávacích programů. Především ale škola musí nabídnout učební obor, který zajistí firmám žádané profese, absolventům jistotu práce a regionu další rozvoj," hodnotí význam schůzky Jana Pernicová, která rovněž uvítala příslib zaměstnavatelů ještě důrazněji propagovat profese, které mají v regionu budoucnost.
Další podobná jednání se v nejbližší době uskuteční na Králicku a Moravskotřebovsku. (tz)