Výstava se nesla v česko-polském duchu a byla připravena v rámci projektu „Partnerství nadevše", který realizuje obec Libchavy společně s polským městem (gminou) Strzelin.

Třídy se proměnily 
v pestré expozice

Zahájení mělo příjemnou atmosféru, o kterou se zasloužily pěvecký sbor místní školy Libchaváček, sbor Triola z partnerské školy v Kuropatniku, flétnový soubor Acri Tibia z Ústí nad Orlicí i vystupující děti z mateřské školy.
A pak už se otevřelo několik tříd, které se na víkend proměnily v pestré převážně velikonočně laděné prodejní expozice, z nichž si návštěvníci mohli domů odnést velikonoční aranže, perníčky, kraslice a mnoho dalších milých drobnůstek, které k svátkům jara neodmyslitelně patří.

Ochutnávka
 polské kuchyně

Bezesporu atrakcí se stala třída, která se změnila v improvizovanou restauraci, v níž mohli zájemci ochutnat tradiční polská jídla. Usměvavé kuchařky, jež přijely s polskou výpravou, nabídly hostům bohaté menu od sladkého pečiva a zákusků přes polévku v chlebu a klobásky až po různě upravená masa a saláty. „Czy szmakowalo pań- stwu?" ptaly se těch, kdo ochutnali a odpovědi byly jednoznačné: „Chutnalo a velmi…"
„Ochutnal jsem skoro všechno a můžu jenom chválit, je to zajímavá zkušenost," svěřil se Jiří Kovář z Libchav, který na výstavu přišel s celou rodinou. 
„Za myšlenkou uspořádat takovouto výstavu stojí obec, je to vlastně už druhý projekt, ve kterém spolupracujeme. První impuls přišel už někdy před třemi lety, tehdy se stavělo hlavně na spolupráci pěveckých sborů. Jejich škola má úžasný pěvecký sbor, který se jmenuje Triola, my máme náš Libchaváček. Umožnili jsme si vzájemné výměny, navštěvujeme se, dokonce i mimo projekt, což je úžasné," přiblížila spolupráci škol ředitelka libchavské „základky" Marie Linhartová. Jak dodala, velký zájem o otevření výstavy ji rozhodně potěšil. „Myslím si, že už jsme rodiče naučili do školy na akce chodit. Každoročně pořádáme jarmark, děláme tu kavárničky, rodiče naše akce vyhledávají, chodí k nám rádi."

Tři roky zdařilého partnerství

„Velikonoční výstavu děláme už čtvrtým rokem. Vždycky jsme ji dělali na obecním úřadu. Letos jsme ji ale zakomponovali do spolupráce s polským partnerem, zapojili jsme i školu – a vznikla takováto velká a podle mého názoru povedená akce. Hodně se tu prezentuje klub patchworku při základní škole, své výrobky tu vystavují také ženy z Červeného kříže z Horních Libchav, jsou tu výrobky dětí z našich mateřských škol. Pozvali jsme ale i soukromého prodejce šperků, máme tu i místní ´malérečku´ kraslic a bude tu předváděno zdobení perníků," řekla k výstavě starostka Libchav Jana Hodovalová. „Třešničkou na dortu" pak podle jejích slov byly ukázky polské gastronomie, které se u návštěvníků výstavy setkaly s velkým zájmem.
Jak připomněla, pro polské hosty byly už v pátek připraveny workshopy, při kterých pod odborným vedením vyráběli mj. košíčky z pedigu, papírové hodiny s malováním, věnovali se patchworku či připravovali aranže ze starých knih. „Děti i dospělí tím byli opravdu nadšení a tím víc, když jsem jim řekli, že výrobky nejsou určeny pro výstavu, ale mohou si je odvézt."
Tříletou spolupráci s gminou Strzelin hodnotí starostka jako velmi zdařilou. „Od roku 2010 se uskutečnila řada akcí jak v Polsku, tak u nás. Šlo o akce sportovců, hasičů, samozřejmě připomenu spolupráci školních pěveckých sborů, vznikla už řada neformálních vztahů," uvedla. „Partnera v Polsku jsme hledali přes Euroregion Glacensis, sešlo se nám víc nabídek, my jsme si vybrali Strzelin a byla to opravdu šťastná volba," uzavřela Jana Hodovalová.

Tvoří pro radost svou i druhých

Hodně vidět byla na velikonoční výstavě pozoruhodná práce klubu patchworku při libchavské škole. „Pracujeme už pět let, v různých skupinách. V některých nás je pět, někde až patnáct, scházíme se jednou za měsíc, některá skupina i jednou za čtrnáct dní. Pokročilejší se scházejí méně často, začátečníci častěji, protože potřebují vedení. Zájem je ale veliký, což nás samozřejmě těší. Hlavně nám jde o to, abychom dělali to, co nás baví, aby za námi zůstala nějaká pěkná věc, abychom si užili ruční práci samotnou. A pak je úžasné, když někdo přijde tu ruční práci, která dnes není až tak obvyklá, obdivovat, a něco si i odnese. To každého, kdo tvoří, potěší a je to i motor pro další práci," svěřila se Veronika Vaňousová, zástupkyně ředitelky školy.
„Je to tady nádherné, to by měl každý vidět. Za takovou výstavou je obrovské množství práce. A když pak přijde i tolik lidí, to musí organizátory těšit. Hezké bylo i vystoupení dětí při zahájení, výborná byla i ochutnávka polských jídel," hodnotila Marie Knapovská ze skupiny Červeného kříže v Horních Libchavách, která se na výstavě také prezentovala.