Na východě Čech je to docela raritní záležitost. Spíše než vinice totiž v regionu spatříte sady plné jabloní či jiných ovocných stromů. Královéhradecký kraj má zřejmě jediné dva registrované vinohrady. První z nich se rozkládá na půlhektarové ploše jižního svahu v sousedství proslulého zámku Kuks, který patří k perlám českého baroka. Druhý pak hledejte v Litoboři u České Skalice. Jak se na svahy Kuksu dostala vinná réva? Už na jaře před šesti lety byl obnoven někdejší historický vinohrad, který nese název „Nad zámkem“.

„Skupinka nadšenců tu tehdy vysadila na krásném jižním svahu nad klidně se vlnícím tokem Labe sazenice révy vinné,“ uvádí server www.vinobranikuks.cz.

A hned dodává, že opukové podloží se čtyřiceticentimetrovou vrstvou spraše s příhodným mikroklimatem kukského „Krásného oudolí“ dává vynikající předpoklady pro vznik kvalitních hroznů.

Podle slov Stanislava Rudolfského je kvalita navíc umocněna použitým pěstebním tvarem „na hlavu“. Ten prý bývá sice velice pracný a dává nižší výnosy, ale s hrozny daleko vyzrálejšími a chuťově výraznějšími. „Bude trvat alespoň deset let, než keře na opuce dostatečně zapustí kořeny, úroda však získá výjimečné vlastnosti,“ vysvětluje Stanislav Rudolfský. Sází na burgundské odrůdy révy vinné – burgundské (u nás nazývané také rulandské) šedé, bílé i modré. „Do Čech je nechal přivézt Karel IV. už ve 14. století,“ připomíná jejich tradici. Upozorňuje zároveň na unikátní věc. „Máme sedm set keřů odrůdy Tramín bílý,“ říká vinař Rudolfský. Jde o starou, dříve velmi oblíbenou, nyní takřka zapomenutou odrůdu našich předků.

Okoštovat, jak se vinařům na jižním svahu u Kuksu daří, lze hned na několika místech.

„Degustovat určitě můžete třeba v jaroměřské Vinotéce u svatého Mikuláše,“ zve Stanislav Rudolfský. Připomíná ale také Galerii českých vín a tradiční Vinobraní na Kuksu. Letos je připravován už pátý ročník. Tentokrát se uskuteční v sobotu 10. září. Jako vždy nabídne mnoho nádherných zážitků jak kulturních, tak vinařsko-gurmánských.

Na okraji Babiččina údolí v malé vesničce o sto obyvatelích vyrůstá další východočeská vinice. V Litoboři u České Skalice buduje svůj vinohrad Jiří Pelikán. „Získal jsem tady pozemek, kde jsem dříve jen kosou sekal trávu. Ale jde o krásné místo s kamenitou půdou, kam svítí sluníčko celý den,“ říká Pelikán. Vinohrad založil vloni 19. dubna a do čtyř let by chtěl sklízet první úrodu. „Na čtvrt hektaru máme 1200 hlav. Pan profesor Kraus z Mělníka nám doporučil dvě nové vyšlechtěné odrůdy – červenou kofranku a bílý merzling. Ty by mohly v našich podmínkách, čtyři sta metrů nad mořem, rodit dobré víno,“ dodává.

Diskutujte, napište nám své zážitky!