Právě těmito aktivitami zabojovala Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Lanškroun ve čtvrtek 9. května v rámci TECHNOhrátek Pardubického kraje o přízeň 121 žáků z osmi základních škol.

Třetí zastavení za sebou na Orlickoústecku zvýšilo celkový počet školáků 7. až 9. tříd zapojených do projektu na 11 278. Akce v SOŠ a SOU Lanškroun, která 17. května oslaví 70. výročí své existence, nabídla účastníkům také seznámení s prostory v nové přístavbě, které v areálu v Sokolské ulici vyrostly v posledních dvou letech nákladem 52,5 milionů korun převážně z prostředků Pardubického kraje.

„Škola vyučuje zajímavou kombinaci strojírenských, elektrotechnických a službových oborů, reagujících na aktuální potřeby trhu práce. Obor knihař pro ruční výrobu vyučuje dokonce jako jediná v České republice,“ uvedl Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství. Na akci ho doprovodila i jeho kolegyně Hana Štěpánová, radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.

„Město Lanškroun ve spolupráci se Společenstvím firem Lanškrounska tuto střední školu všestranně podporuje. Máme zde velkou průmyslovou zónu, v níž jsou potřeba nástrojaři, elektrikáři a elektromechanici. TECHNOhrátky jsou výbornou příležitostí, jak se s těmito obory seznámit a osahat si je,“ vzkázal žákům Radim Vetchý, starosta Lanškrouna.

Dva areály – šest oborů

TECHNOhrátky probíhaly ve dvou školních areálech. V Sokolské ulici poznávali aktéři profese nástrojař, elektromechanik pro stroje a zařízení a mechanik elektrotechnik, v budově v Lidické ulici obory kadeřnice, kosmetička a knihař.

„Už dlouho se nestalo, aby mezi žáky tak výrazně převažovala děvčata jako tentokrát. Do Lanškrouna je však nepřilákaly jen typicky ´dívčí´ obory kadeřnice a kosmetička, ale zajímaly se také o náplň práce nástrojaře nebo elektromechanika pro stroje a zařízení. A nejen to – na všech pracovištích si vedly neobyčejně zdatně. Ostatně kromě dvou nástrojařek studují v současné době v lanškrounské škole i čtyři elektrikářky,“ upřesnil Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Zřícená střecha nové sportovní haly v České Třebové.
Odvolací soud potvrdil tresty za zřícenou střechu sportovní haly

Kudrnaté vlasy a krabička na dárek

V dílnách byly v plné permanenci nůžky na plech, pilníky a pájky. Vybraní žáci vyráběli obuvnickou lžíci, zapojovali pneumatický obvod nebo pomocí počítače oživovali a rozhýbávali robota.

„V kadeřnickém salonu si však na své přišly především dívky. Pomocí natáček si vytvářely kudrnaté vlasy a poté si mohly samy vyzkoušet zajímavý účes. U kosmetiček se seznámily s charakteristickým líčením v jednotlivých historických epochách. U knihařů už se zapojovali také chlapci. Všichni žáci si zde vyrobili krabičku na drobný dárek a někteří plnili soutěžní úkol v podobě výzdoby přední strany bloku,“ popsala část aktivit Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

Mezi školáky zavítali také personalisté dvou významných regionálních zaměstnavatelů. Firmu Isolit-Bravo, která před rokem otevřela ve svém závodě speciální učňovské pracoviště odborného výcviku pro obor nástrojař, zastupoval Milan Žemlička. Společnost Schaeffler Production CZ prezentovala jeho kolegyně Pavla Holubářová.

Ilustrační foto.
Kde pivo vaří, tam se... Dobře se daří všude

V tradičních soutěžích o velké ovocné dorty uspěla v manuálních aktivitách výprava Základní školy Libchavy a ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! uspěla Základní škola Radiměř. (tz)