„Tento projekt je výjimečný v tom, že velká část prostředků může být určena na investice. Pardubický kraj se rozhodl nedrolit peníze do všech škol, ale soustředit je mezi školy, které jsou pro region klíčové. Investice do nových učeben, vybavení a spolupráce se zaměstnavateli a základními školami se vyplácí i ve Vysokém Mýtě, neboť přes celkový úbytek středoškoláků do integrované střední školy nastoupilo letos o 27 žáků více," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Hejtmanství počítá, že evropské projekty pro zkvalitňování výuky budou pokračovat i v nadcházejícím programovém období fondů EU a určitě se dostane i na další školy.

Deset milionů na vybavení učeben

Škola se může také pochlubit doporučením Klubu zaměstnavatelů, kde se v hodnocení umístila jako druhá nejlepší v kraji. „Do školy zamířily investice ve výši necelých deseti milionů korun, které směřovaly především do strojního vybavení. Škola má novou CNC učebnu, 3D geometrii, laserový řezák, ale i nejmodernější technologie na opravy laku či úplně nový trenažer na svařování," řekla náměstkyně hejtmana pro školství Jana Pernicová, podle které je projekt nenahraditelný i v zajištění spolupráce základních a středních škol. Řadu těchto novinek si mohli před několika dny vyzkoušet zájemci o studium na dni otevřených dveří, jehož součástí byl již 15. ročník autosalonu.
Den otevřených dveří v ISŠT Vysoké Mýto.
„V prvním roce projektu si u nás praktickou výuku vyzkoušelo 358 žáků ze základních škol a strávili zde více než 17 tisíc prakticky zaměřených výukových hodin. V rámci projektu škola spolupracuje také s univerzitami, kde žáci školy řeší vědecké úkoly," prohlásil ředitel ISŠT Luděk Roleček. Vzbuzení zájmu u žáků základních škol si pochvalovala i ředitelka jedné z nich Soňa Teplá: „Děkuji kraji za jeho aktivitu a iniciativu. Podařilo se nastartovat zájem u dětí o technické obory a jejich zkušenosti z odborných kroužků na střední škole nemůžeme při běžné výuce na základních školách zajistit."

Daří se i spolupráce s firmou Iveco

Škola také tradičně spolupracuje s největším místním zaměstnavatelem, firmou Iveco, ve které pracuje na tři tisíce lidí. Iveco se zapojuje i do náborů nových žáků školy, konkrétně oborů autolakýrník, automechanik, strojní zámečník, svářeč a klempíř a čalouník a podílí se na odborné praxi žáků i na vzdělávání pedagogických pracovníků.
Cílem Projektu na podporu přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji je zkvalitnění podmínek pro výuku přírodovědných a technicky zaměřených předmětů a navázání spolupráce mezi středními školami, základními školami a sociálními partnery škol.