Náklady na dokončení stadionu se za poslední roky rapidně zvýšily. Před pár lety byly ve hře varianty za 6 a 10 milionů, nyní zastupitelé vybírali z možností za 40 a 50 milionů. Vybrána byla multifunkční aréna za pět desítek milionů. „Díky nárůstu členské základny, máme o šedesát dětí víc a velmi aktivní trenéry, jsme se shodli, že je nutné dát projektu prioritu," vysvětloval navýšení starosta města Jiří Dytrt.

Dražší varianta

Po dvou veřejných jednáních s prezentací obou variant se zastupitelé rozhodli pro dražší variantu od městského architekta Bohumíra Prokopa a architekta Jana Čížka, kteří navrhli multifunkční arénu pro sport, ale i kulturní a společenské akce. Jimi navrhovaná stavba z oceli a dřeva navazuje na historii města se zámkem třeba tím, že její střecha ve tvaru oblouku evokuje klenbu. Architekti počítají v první etapě se zastřešením ledové plochy a tribun. V dalších etapách má jít o vestavby do hlavní hmoty. Návrh vychází z již realizované a vyzkoušené stavby zimního stadionu v Nové Pace.

„Budou zpracovávat veškeré podklady pro územní řízení. Chtějí připravit stadion tak, aby byl víceúčelový, s kompletním zázemím, počítá se s dvanácti šatnami, se zastřešením, aby se mohlo bruslit v období od září do března," potvrdil záměr autorského tandemu starosta. Jak dodal, v mezidobí stadion budou využívat hokejbalisté, in-linisté i pořadatelé výstav nebo soutěží v agility. „Jednáme s majiteli sousedního pozemku o jeho zakoupení. Mohlo by na něm vzniknout baseballové hřiště, které by využívalo zázemí stadionu. Byla by to další nabídka v unikátním areálu Pod Černým lesem," naznačil Jiří Dytrt.

Po realizaci stavby bude vedení města hledat nového správce stadionu, který by měl zajistit takové využití zimního stánku, aby město na provozu nestál víc než dosavadní zhruba milion korun ročně.