STAV NEVYHOVUJE DÁL

K zablokování silnice došlo krátce po půl jedenácté dopoledne, kdy se do vozovky svou zadní nápravou zabořil kamion a nemohl ven. Na místo dorazili policisté, ti však pouze konstatovali, že nejde o nehodu. Správa a údržba silnic cestu uzavřela.

„Na místo najela těžká technika, která provedla nezbytné opravy," informovala policejní mluvčí Hana Kaizarová s tím, že provoz byl opět obnoven před třetí hodinou odpoledne. Stav silnice však i tak řidičům dovoluje projíždět spíše jen prostředkem.

Dlouho na sebe nenechala čekat reakce hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Silnice je totiž krajská. „Je nutné si uvědomit, že kamiony jezdí po komunikaci, která nebyla na obdobnou silnou zátěž připravená. Silnice je vybudována na nestabilním podloží, a proto je její devastace velmi rychlá a po čtyřech měsících zvýšeného provozu je v tristním stavu," reagoval ještě týž den hejtman a vybídl českotřebovského starostu Jaroslava Zedníka k řešení situace.

KDO JI OPRAVÍ?

„Je nezbytné, aby se město, které zprostředkovávalo různé majetkoprávní záležitosti pro investora, postavilo k současné situaci čelem a finančně se podílelo na rekonstrukci silnic, pokud se nepodaří získat peníze od investora samotného," vzkázal Martin Netolický. Majitel firmy podle jeho slov před několika lety přislíbil poskytnout deset milionů, což doposud neučinil. Hejtman Netolický však očekává, že devastace veřejného majetku bude investorem, který jí způsobuje, v dohledné době řešena. „My jsme kvůli výstavbě logistického terminálu již provedli řadu investic. Nemůžeme neustále řešit problémy, které způsobili jiní," apeloval Martin Netolický na Jaroslava Zedníka.

Ten se k dané věci blíže vyjadřovat nechtěl. „Je to silnice Pardubického kraje a zatím to nebudu nijak komentovat," uvedl starosta na dotaz Deníku s tím, že se během dne pokoušel s hejtmanem spojit a problém prokonzultovat. „Protože vůbec nechápu smysl toho prohlášení. Pak se k tomu nějak vyjádřím, ale teď jsem vůbec nepochopil, o co tam jde," dodal.

Zmíněná silnice má být objízdnou trasou až do konce října letošního roku, podle hejtmana však v krajním případě hrozí i její úplné uzavření.