Lítání „chroustů", „Náčelníkova pakárna"

„Jsme si opravdu jistí, že je náš slet největším svého druhu v celé České republice. Ty ostatní jsou v podstatě jen o pár lidech, často jsou i soutěžně zaměřené. My držíme takový ten amatérský pohled, žádné závody nepřipravujeme, lítáme prostě pro radost," připomíná Marek Šnajdar, náčelník letohradských vzduchoplavců.
Jak dodává, počet účastníků sletu se každoročně odvíjí především od počasí, které je pro paraglidisty zásadní. „Jejich počet se při jednotlivých ročnících hodně lišil. My máme samozřejmě velkou radost z těch, kteří jezdí, ať je škaredě, nebo hezky. A těch je určitě kolem stovky. A takový bývá zhruba minimální počet lidí, kteří do Červeného Potoka dorazí. Ovšem ročníky, které se počasím povedly, měly účast třeba i kolem čtyř set lidí, z nich asi osmdesát létalo aktivně. A vidět ve vzduchu osmdesát strojů je něco opravdu krásného," dodává Marek Šnajdar.
Součástí sletů bývá vedle létání (pokud přeje počasí, tak se létá zpravidla kolem šesté hodiny ranní a šesté podvečerní, kdy je ve vzduchu „klidno") také pestrý pozemní program. „Tady platí, že nouze naučila Dalibora housti, protože my jsme samozřejmě původně chtěli jenom lítat. Ale počasí bylo, jaké bylo, takže jsme hledali způsob, jak účastníky zabavit, když se lítat nedá. A tak se už od prvního ročníku pořádá takzvaná ´Náčelníkova pakárna´, což je v podstatě pozemní soutěž v recesistickém duchu, kdy se piloti snaží na zemi dělat věci, které snad dělají vždycky jen u nás. Musím říci, že se nám je zabavit naštěstí daří. ´Náčel- níkova pakárna´ se pravidelně setkává s velkým ohlasem a lidi k nám jezdí i kvůli ní rádi," říká šéf letohradských vzduchoplavců.

V bunkru se budou promítat filmy

„A protože rádi točíme letecké filmy, je další částí doprovodného programu také promítání našich snímků a filmů, které nám poskytnou i jiní autoři. Tyto projekce jsou hodně žádané a my jsme za to samozřejmě rádi. Promítání probíhá v nedalekém bunkru, kde je příjemné přítmí. Vždy v něm trochu uklidíme, přineseme lavice a promítání má hezkou atmosféru," uzavírá Marek Šnajdar s tím, že věří v dobrou předpověď počasí a všechny fanoušky motorového paraglidingu do Červeného potoka srdečně zve.