ODSTRANÍ SUTINY

Policisté tu svou práci a střežení torza budovy zakončili už ve středu odpoledne, kdy objekt předali zástupcům kraje a Profistavu. Ti se tu sešli hned druhý den. „Cílem kontrolního dne bylo především stanovení dalšího harmonogramu prací nutných k odstranění spadlé střechy a sutin,“ přiblížil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Víte, že… nosnou střešní konstrukci tvořilo 13 dřevěných vazníků. Každý měří na délku 25 metrů a váží přibližně 1300 kilogramů.

Hejtman Martin Netolický se netají tím, že by chtěl, aby hala byla opravena ještě v letošním roce. Kraj nadále spolupracuje s externím nezávislým odborníkem, jehož cílem je příprava dalšího postupu rekonstrukce haly. „Očekáváme navržení řešení nové konstrukce střechy a zajištění všech nezbytných výpočtů,“ sdělil Martin Netolický s tím, že do čtrnácti dnů budou odstraněny sutiny a zároveň připravena opatření, která zabrání dalšímu poškození haly. Samozřejmě ale vše závisí na klimatických podmínkách. Původně kraj nevylučoval, že bude nutné halu zbourat a postavit celou znovu. Nyní to vypadá, že halu bude možné opravit. Škoda zatím nebyla vyčíslena, podle jednoho odhadu činí asi deset milionů korun.

Policisté případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, věc je ve fázi prověřování, jedním z nezbytných podkladů bude pro policisty znalecký posudek. 

ČTĚTE TAKÉ: Střechu opraví prý ještě letos