„Problém, který ovlivnil návštěvnost Králické pevnostní oblasti, představovala extrémní vedra v hlavní sezóně, kdy se lidé krajinou po řadu týdnů spíše ploužili, než putovali, čas trávili spíše u vody, a také rozsáhlé polomy, které celou oblast zasáhly a způsobily neselektivní plošný zákaz vstupu do lesa. Na řadě turistických cest pohyb lidí na velmi dlouhou dobu ustal," ohlíží se za minulým rokem Martin Ráboň ze Společnosti přátel čs. opevnění. Z tohoto úhlu pohledu bylo nejvíce postiženou lokalitou muzeum v dělostřelecké tvrzi Bouda a muzeum Vysoký kámen. „Zákaz vstupu do poničených porostů pro turisty zcela vyřadil naučnou stezku Betonová hranice Mladkov, a to zhruba na čtvrt roku – celou hlavní turistickou sezónu," dodal zástupce Králické pevnostní oblasti. Přesto to pro ni byla sezóna úspěšná. Ze statistik vyplývá, že Vojenské muzeum v Králíkách prošlo zhruba 28 tisíc návštěvníků, dělostřeleckou tvrz Hůrka přes 15 tisíc návštěvníků a k trojlístku úspěšných muzeí patří i dělostřelecká tvrz Bouda, kde napočítali bezmála 13 tisíc návštěvníků.

Pevnostní turistika je zkrátka v kurzu a podporuje ji i Pardubický kraj. „Pevnostní a military turistika má v Pardubickém kraji díky rozsáhlým pozůstatkům prvorepublikového pevnostního systému velký potenciál. Proto se snažíme v maximální možné míře aktivity provozovatelů podporovat a přilákat tak na Králicko další návštěvníky," uvedl hejtman Martin Netolický.

Do muzeí, sdružených v obecně prospěšné společnosti Králická pevnostní oblast (Vojenské muzeum Králíky, tvrz Hůrka a Bouda, pěchotní srub K – S 14 U cihelny, Vojenské muzeum Lichkov, Králický řopík, Muzeum Vysoký kámen, pěchotní srub K – S 8 U nádraží) se vloni přišlo podívat bezmála 67 tisíc lidí. Podle Martina Ráboně je však potřeba připočítat více než tisíc lidí, kteří prošli muzei v loňském roce zdarma, například při sportovně branném dětském dni v Králické pevnostní oblasti nebo při speciálních akcích v rámci turistických pochodů, a dále návštěvnost lokalit, které nejsou sdruženy v obecně prospěšné společnosti (srub K – S 5 U potoka, pozorovatelna K – S 12b Utržený, srub K – S 46 V zátiší aj.). „Návštěvnost KPO tedy meziročně opět vzrostla. Je to dáno aktivitami provozovatelů a Pardubického kraje. Přispívá k tomu Sdružení obcí Orlicko, město Králíky, různé agentury a společnosti," dodal Ráboň. Za zmínku jistě stojí, že pevnostní muzea loni navštívil i prezidentský pár.