„Zatím nemám žádnou odezvu," potvrdila Deníku starostka Jana Ponocná fakt, že na její oficiální dopis ani sms zprávy nepřišla žádná reakce. Zbraně však neskládá ani iniciativa Ne azylovému domu, která už před Vánoci na sociální síti slíbila, že znovu zahájí veřejné protesty. „Stále čekáme na oficiální vyjádření, které dosud nepřišlo," uvedl Michal Souček z iniciativy s tím, že Králičtí rozhodně přes zimu neupadli do zimního spánku. „Musíme být stále slyšet," myslí si Souček, který již dříve vyzval k reakci i Andreje Babiše. Podle ministerstva je na konečné rozhodnutí čas. „Čekají nás další jednání," uvedla před Vánoci mluvčí Tereza Schejbalová.

Co tedy bude dál, zatím nikdo neví. Spekuluje se o návštěvě ministrů Pelikána a Babiše v jedné z místních firem. Michal Souček by u tohoto jednání uvítal i premiéra Bohuslava Sobotku. „Zatím ale není nic oficiální," říká a nevylučuje ani další demonstraci.

'Pelikánům vstup zakázán,' varuje koláž na Facebooku. Zdroj: Fcb iniciativy Ne azylovému domu v KrálíkáchNa adresu ministra Roberta Pelikána, který místní naštval svým zpochybněním výsledků referenda, směřují nejen nepříliš slušné výrazy, ale i řada vtipů a narážek. Na sociální síti se objevil například toaletní papír s jeho podobiznou nebo fotografie (na snímku), kterou Petr Daniel glosoval slovy „Tady není Pelikánovo."

Do rukou státu kromě objektu v Králíkách na sklonku roku 2016 přešel například i zchátralý objekt věznice v Uherském Hradišti, který coby nemovitou kulturní památku České republiky čeká záchrana. Její převod se ale komplikoval kvůli požadavkům tamního soudu, který chtěl zaručit, že prostory budou nadále sloužit pro jeho potřeby.

Čtěte také: Verdikt ministra o věznici v Králíkách zatím nepřichází