Oba koncerty proběhly v rámci festivalu Hudba pomáhá, který letos podporuje osmiletou Michalku Mikuleckou z Vysokého Mýta.

Skupina Parkoviště pro velbloudy si jako každý rok připravila mix tradičních vánočních koled a moderních hitů. Návštěvníci opět zaplnili celý kostel, a ten během obou koncertů praskal ve švech. Na začátku všechny přivítal jeden z hlavních organizátorů projektu Hudba pomáhá Karel Telecký: „Dobrý večer, přátelé! Jsme moc rádi, že jste i letos přišli a kostel je zase úplně plný. Jsme tu, abychom pomohli handicapované holčičce Michalce Mikulecké, které lékaři diagnostikovali střední mentální retardaci."

Nejprve zaznělo několik společných písniček, postupně se ale představili také jednotliví členové kapely. Na pódiu se objevili i sourozenci handicapované Michalky, kteří návštěvníkům popsali, jak vypadá život s handicapovanou sestrou. „Michalka je momentálně ve fakultní nemocnici v Hradci Králové, kde ve čtvrtek prodělala operaci její nemocné nožičky. Operace byla nutná, aby mohla začít chodit správně. Snažíme se jí také sehnat finance na terapii v lázních Klimkovice, kde by Míše zajistili specializované cvičení a rehabilitace," řekla sestra handicapované dívky Kateřina Stehlíková.

Skupina si přizvala také několik hostů, mezi které patřila Anežka Jiskrová, Pavel Horníček, ale také smyčcový kvartet, který se v Morašicích představil letos poprvé. Do zpěvu se zapojili i diváci, celou dobu nadšeně tleskali a prozpěvovali si vánoční koledy. „Oba koncerty jsme si s kapelou užili. Opět přišlo hrozně moc lidí a v kostele vznikla ta správná vánoční atmosféra," uvedla členka skupiny Parkoviště pro velbloudy Marie Klusoňová. Kostel byl také opět ozářen barevným osvětlením, které celkovou atmosféru ještě více podtrhovalo.

Benefiční koncert v Morašicích.Zdroj: Ivan Krejza

Koncerty měly obrovský úspěch a organizátorům se během nich podařilo vybral více než 27 tisíc korun. Aktuálně se tak v rámci projektu Hudba pomáhá pro Míšu podařilo získat již 250 tisíc korun, za které jí rodina pořídí specializovaný pobyt v lázních Klimkovice. Skupina Parkoviště pro velbloudy se v rámci festivalu Hudba pomáhá představí ještě v Litomyšli a ve Vysokém Mýtě. (bko) Foto: Ivan Krejza