VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Monika Menky: „Nechtěla jsem jíst jenom rýži a zeleninu"

Česká Třebová /ROZHOVOR/ - Celiakie změnila Monice Menky život. Svůj příběh sepsala v knize.

19.11.2017
SDÍLEJ:

Monika Menky vydává novou knihu Můj život bez lepku.Foto: archiv autorky

Žila normální život a jedla všechno. Před dvěma lety jí lékaři našli celiakii a přišla velká změna. Dnes Monika Menky píše úspěšný blog a za několik dní vydává knihu se svým příběhem a recepty pro celiaky.

Před dvěma roky jste přišla na to, že nesmíte jíst potraviny s lepkem. Byl to šok? Dovolím si tvrdit, že to pro mě šok byl, protože jsem znala bezlepkovou dietu jen okrajově a co je celiakie, jsem netušila. Žijeme sice v 21. století, ale stále je povědomí o této chorobě malé. Až poslední rok cítím, že se o ní mluví více a začínají se přizpůsobovat i prodejci a majitelé restaurací. Byla jsem vychovaná tak, že jsme jedli vše a žádné diety u nás neexistovaly. V dětství jsem byla bez chorob, všechen čas jsem trávila na čerstvém vzduchu a jedla cokoliv, co mi mamka udělala, nebo jsem našla na louce.

Jak jste změnu přijala?
Zpočátku bylo pro mě všechno nové a jiné. Trvalo rok, než se moje tělo srovnalo a přijalo dietu ve svůj prospěch. Dnes vím co jíst, kde hledat a jak se surovinami zacházet. Nejhorší je pro mě to, že si nemohu v pekárně, na benzínce ani v restauraci dát cokoliv, na co mám chuť. Tolik let nic neřešíte a neuvědomujete si, jak je jídlo samozřejmostí a je jednoduché si jít koupit čerstvé pečivo kdykoliv a kdekoliv. To já ale nemohu. Vnímám ale změnu spíše pozitivně – je mi lépe, více se vzdělávám, vnímám své tělo, pomáhám jiným celiakům a poznala jsem spoustu nových přátel. Musím nad jídlem přemýšlet a občas to vážně není příjemné.

Proč jste spustila blog? A za několik dní vydáte knihu…
Před pár lety jsem začala na Instagram dávat recepty, které byly lepkové a následně bezlepkové. Zjistila jsem, že je po nich velká poptávka a fanoušci se jen hrnuli. Bylo to pro mě překvapení a zároveň jsem měla radost, že nám celiakům můžu zpestřit nudný jídelníček. Jakožto foodblogerka, která opravdu celiakii má, jsem občas byla zvaná na akce. A jako jediná jsem neměla blog. Neholduji jim a nemám čas je číst, ale mladí je čtou místo tištěných knih. Blog mám půl roku, jsou tam mé bezlepkové recepty a rady pro celiaky. Jsem stále ta holka z „maloměsta“, která si na nic nehraje. Najdete tam mé fotky z dětství, dělím se o zkušenosti s bezlepkovým pečením a vařením za poslední dva roky. Nejsem doktor ani odborník, ale jen celiatička, která nechtěla jíst jen rýži se zeleninou.

Musela jste se naučit vařit úplně jinak?
Ano, naprosto. Díky mamčině „drezúře“ jsem byla zkušená a zvládla uvařit cokoliv, ale bezlepkové vaření je jiné. Na trhu jsou úžasné suroviny a je již vše dostupné, ale všechny mouky mají jiné vlastnosti. Byla to pro mě alchymie a často pokus-omyl.

Lze v dnešní době dobře sehnat na českém trhu potraviny vhodné pro celiaky?
V Praze ano. Ale když přijedu na maloměsto, je to bída. Vnímám za poslední rok velký pokrok obchodních řetězců a malých prodejen zdravé výživy. Občas musím ale objednat i něco ze zahraničí.

V čem vidíte největší problém?
V restauracích. Kromě toho, že vyloženě bezlepkových napočítám skoro na jedné ruce, což je opravdu smutné, tak nejhorší je pro mě obrovská nevědomost personálu.

Chcete na český trh uvést bezlepkový produkt. Prozradíte jaký?
Protože je na trhu v České republice stále malý výběr, vím, že je co zlepšovat. Spousta lidí mi nedá za pravdu a řeknou, že je výběr široký oproti rokům zpět. Vnímám celiakii jako moderní člověk a hodně cestuji, vzdělávám se. Letos jsem navštívila světový veletrh pro celiaky v Barceloně. Překvapení si ale nechám až na příští rok.

Prozraďte oblíbený recept z knihy, která brzy vyjde.
Vybrala jsem do kuchařky svoje nejoblíbenější. Mám ráda špenátové lívance plněné sýrem, se kterými jsem vyhrála dokonce soutěž, čočkovou paštiku bez masa nebo moje bezlepkové knedlíky z hrnečku.

Příběh a recepty
Kniha Můj život bez lepku bude ve všech knihkupectvích od 27. listopadu. U Moniky Menky je na blogu www.celiaxmoni.cz již nyní v předprodeji.

Autor: Iveta Nádvorníková

19.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Služby - Služby Provozní pracovník(25 000 Kč)

Vedoucí provozu stravovacích, ubytovacích a dalších zařízení PROVOZNÍ - VEDOUCÍ PROVOZU. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Hospůdka Imrvere, Masarykovo náměstí č.p. 144, 564 01 Žamberk, Požadujeme: ŘP sk. B, práce s MS Office, Agnis apod. , Nabízíme: sleva na nákup na baru a stravovací benefity, Kontakt: telefonicky, e-mailem nebo osobně. Pracoviště: Restaurant sso s.r.o. - pracoviště hospůdka imrvere žamberk, Masarykovo náměstí, č.p. 144, 564 01 Žamberk. Informace: Lukáš Uhlíř, +420 607 224 307.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka(13 000 Kč)

Uklízeči veřejných dopravních prostředků Uklízeč dopravních prostředků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Osobní schůzku je třeba domluvit předem na základě telefonického kontaktu., , Zaměstnanecký benefit: stravenky. Pracoviště: Česká třebová, Moravská, č.p. 36, 560 02 Česká Třebová 2. Informace: Ladislava Kyčmolová, +420 739 663 655.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Pokojská(12 200 Kč)

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních POKOJSKÁ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Dolní Čermná č.p. 23, 561 53 Dolní Čermná, Nabízíme: ubytování, Kontakt: e-mailem. Pracoviště: Brýdl, s.r.o., 561 53 Dolní Čermná. Informace: Hynek Brýdl, +420 603 230 750.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Pokojská(12 200 Kč)

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních POKOJSKÁ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Místo výkonu práce: Velká Morava č.p. 46, Dolní Morava, 561 69 Králíky, Práce i o víkendech a někdy jsou nutné i přesčasy, Požadujeme: flexibilitu, čistý trestní rejstřík, Kontakt: e-mailem. Pracoviště: Mydav plzeň s.r.o. - pracoviště dolní morava, 561 69 Králíky. Informace: Vadym Voloshchuk, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Končící sociálně demokratický poslanec Pavel Havíř.

Nemocnice následné péče v Moravské Třebové je milion a půl v mínusu

Nácvik skladby Siluety v Pardubicích.

Župa Pippichova započala existenci před více než 120 lety

OBRAZEM: Filatelisté nechali nahlédnout do sbírek

Ústí nad Orlicí /FOTO/ - Letos poprvé se v neděli v ústeckém Popradu sešli sběratelé na tradiční filatelistické burze.

Martinec: Ukazuje se dobrý týmový duch

Východní Čechy, Pardubice - Hokejový turnaj mužů na zimní olympiádě v Koreji má za sebou po odehrání základních skupin volné pondělí. Ale již dnes startují vyřazovací boje, český tým je po vítězství ve skupině nasazen přímo do středečního čtvrtfinále.

Chování ředitelky MŠ Doubek už posuzují právníci radnice

Pardubice - Stížnosti pedagogů, petice rodičů, kritika České školní inspekce. Nic z toho ředitelku Mirku Novákovou netrápí. Prý nemá co napravovat.

Medailový hon. Atleti se prali o mistrovské tituly v hale

Praha/ Orlickoústecko - Republikový šampionát dospělých okořenili i atleti z regionu, kteří zde rostli, ale nyní závodí v jiných klubových barvách.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT