Každý turista si může před plánovanou cestou do Lanškrouna do svého mobilního telefonu stáhnout aplikaci s názvem Mobilní průvodce. Zmíněnou aplikaci mu prostřednictvím technologií Bluetooth nebo WiFi po příjezdu do města nabídne i každý z desíti instalovaných vysílačů (tzv. hotspotů). Po stažení a spuštění si pak majitel mobilního telefonu může vybrat podle svých potřeb některou z nabízených kategorií (ubytování, restaurace, sportoviště, přírodní zajímavosti atd.) Všechny informace jsou poskytovány ve čtyřech jazykových mutacích. Vedle češtiny je to i angličtina, polština a němčina. U každého objektu je zaznamenána jeho fotografie, stručný popis i poloha na mapě. Součástí aplikace je i průběžně aktualizovaný kalendář akcí.

Aplikace Mobilní průvodce již v březnu tohoto roku získala ocenění v soutěži Zlatý erb Pardubického kraje jako nejlepší elektronická služba. Další ocenění, které se předávalo včera v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech, je druhé místo v kategorii multimédia (www + CD-ROM) s tématikou prezentace krajů, regionů, měst a turistických atraktivit v České republice při Tour Region Film festivalu. Posláním festivalu je uvést a ocenit filmy a multimédia, které svou obsahovou náplní a uměleckou úrovní přispívají k rozvoji cestovního ruchu v České republice.

Z dostupných informací bylo zjištěno, že mobilního průvodce od začátku letošního roku navštívilo již téměř 12 tisíc zájemců o informace z našeho města. V poslední době největší návštěvnost vykazuje měsíc srpen což je jistě ovlivněno tím, že se jedná o hlavní turistickou sezónu a dále chystanými a probíhajícími společenskými akcemi ve městě.(dl)