Škola má vlastní farmu, čtyřicítka dojných krav denně produkuje kolem 1000 litrů mléka. V novém provozu se studenti následně naučí mléko zpracovávat. „Máme například první absolventy veterinárního oboru, součástí výuky je i výroba potravin a hlídání jejich kvality," uvedl ředitel školy David Hruška.
Projekt vyjde přibližně na deset milionů korun. Výstavbu hradí 15 procenty zřizovatel školy – pardubické hejtmanství – a zbylou částku zaplatí dotace Evropské unie. „Výrobky budeme dodávat do naší jídelny. A předběžně jsme domluvení s městem, že zapojíme i další školní jídelny základních škol ve městě. Musíme mít pět let nulovou marži," dodal ředitel. Studenti se nejdřív naučí tepelně zpracovávat kravské mléko, vyrábět máslo, smetanu a tvarohové sýry, později začnou s výrobou i dlouho zrajících sýrů. Škola má 280 studentů, větší zájem mají o veterinární obor než agropodnikání. (čtk, rz)