Na putovní tábor vyrazili studenti z Ústí nad Orlicí, Slovenska, Estonska a Lotyšska. Za šest dnů urazili více než 160 tisíc kroků, což je zhruba sto dvacet kilometrů. Putovali přes české, moravské a slovenské hory na Spišský hrad. Cestou překonávali různá úskalí.

„Nebyla to jen únava z překonané vzdálenosti a převýšení,“ říká koordinátor expedice Dan Dostrašil z ústeckého rodinného centra Srdíčko, „přestože nejmladšímu bylo jen dvanáct let. Překonali náročné vrcholy, sami si vařili a přespávali na karimatkách na podlahách škol a far. Jazyková bariéra byla další překážkou. Ale nejhorší byl pro každého zápas sám se sebou - ponorková nemoc, vlastní lenost a předsudky. S těmi jsme se museli utkat, když jsme v závěru poutě organizovali dětský den pro chudé mladé rodiny z romské osady Krížová Ves.“ Na začátku expedice popřál poutníkům šťastnou cestu ústecký starosta Petr Hájek, ve Spišské Belé je vítal primátor Štefan Bieľak. První zátěžovou zkouškou byl ještě v Pardubickém kraji Králický Sněžník ve výšce 1424 m.n.m. Následovaly vrcholy Jeseníků, Beskyd, Malá Fatra a nakonec Rysy (2499 m.n.m.), nejvyšší hora Tater, kterou je možné zdolat bez horského vůdce a zároveň nejvyšší hora Polska. „Výstupu se zúčastnil a vrcholu dosáhl i třináctiletý student orlickoústeckého gymnázia Kryštof, který bojoval nejen s horou samotnou, ale i se svým fyzickým postižením,“ dodal Dostrašil.

Jan Jiskra z Brandýsa dal expedici nejen jméno ale i téma: dialog mezi církvemi. Mezi účastníky poutě byli věřící různých křesťanských vyznání, kteří poznávali jak rozdíly, tak i společné prvky svého způsobu prožívání víry. Učili se komunikovat o odlišnostech bez odsuzování, respektovat druhé a nacházet praktickou společnou cestu. Během výpravy zažili tradici Jednoty bratrské, římskokatolické a řeckokatolické církve, setkali se a diskutovali s jejich knězi, kazateli, laiky, řediteli škol a řeholnicemi.

První pouť vykonali mladí z Ústí nad Orlicí a Chocně spolu s lotyšskými skauty loni, po stopách Komenského a jeho bratrských uprchlíků do polského Lešna. Podporu na celý projekt získali z programu Erasmus+. Příští rok skupina plánuje vydat se pěšky, se stany, po stopách židovských vězňů Rudolfa Vrby a Alfréda Wetzlera, z koncetráku v polské Osvětimi až do slovenské Žiliny.

Zahájení školního roku v Základní škole Mladkov.
Prvňáček se v malotřídce neztratí

Před skoro 600 lety, po porážce husitů, odešli čeští bratři na Slovensko, kde na desítky let osvobodili velkou část země od maďarského útlaku a šířili českou bibli a bratrské ideály. Kapitán, který nese jméno právě po Brandýsu nad Orlicí, rytíř Jan Jiskra, založil velké hnutí bratříků a stal se symbilem duchovního i politického osvobození od uherské nadvlády. Jeho příběh popsal Alois Jirásek v historické trilogii Bratrstvo. Bývalý husita, který se naučil válečnickému umění na Balkánu, kde bránil Evropu před muslimským vpádem z Turecka, na Slovensku dokázal sloučit tradiční katolictví se svými kališnickými ideály a jako diplomat dokonce působil v Polsku.