V soutěži se střetávají žáci tří učebních a jednoho maturitního oboru. Soutěž je rozdělena na čtyři kategorie. Protože se každoročně soutěže účastní přes 4000 žáků z více než 120 škol, probíhají školní a regionální kola, do finále se probojují pouze ti nejlepší z jednotlivých krajů republiky. U třech kategorií, Autotronik, Autolakýrník a Karosář, postupují pouze vítězové, u nejstarší soutěžní kategorie Automechanik pak první dva. Každý kraj může tedy vyslat celkem 5 žáků.

V Mladé Boleslavi se tak utká vždy maximálně 14 žáků ve třech kategoriích, resp. 28 automechaniků. Žáci Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí patří v posledních letech vždy k nejlepším. Od roku 2010 přivezli celkem 7 medailí, automechanici dvakrát zvítězili a dvakrát dosáhli na stříbro, autotronici připojili dvě bronzové medaile a jednu bronzovou vybojoval také karosář. Také proto byla letošní výprava Pardubického kraje pod mírným tlakem, zda dokáže na tuto příjemnou, ale poněkud zavazující tradici navázat, a bude dobře reprezentovat náš kraj. Výpravu tvořili 3 žáci SŠA Ústí nad Orlicí a 2 žáci ISŠT Vysoké Mýto.

Chlapci ale svou úlohu zvládli a za své výsledky se stydět nemusí. Automechaniků se zúčastnilo 25, žák z Vysokého Mýta skončil na 17. místě, za Ústí soutěžil Filip Vávra a probojoval se do elitní desítky na pěkné 8. místo. Stejného výsledku, 8. místo z 12 zúčastněných, obsadil autolakýrník z Vysokého Mýta. Karosářů se nakonec sešlo pouze 9, nepopulární bramborovou medaili, tedy čtvrté místo, obsadil Tomáš Gajdošík z ústecké školy.

Nejsladší okamžik nastal až při vyhlašování maturitní kategorie. Absolutním vítězem a Králem autotroniků pro rok 2016 se stal Lukáš Chaloupka ze SŠA Ústí nad Orlicí, který porazil všech 12 ostatních autotroniků. S klidným úsměvem převzal zlatý pohár pro vítěze a řadu dalších cen. Z těch nejvýznamnějších lze uvést například letecký zájezd na exkurzi do výrobního závodu Scania ve Francii nebo úplně nový diagnostický přístroj Bosch, který tato firma věnuje škole, která vítěze tak dobře připravila.

Opět se tak potvrdilo, že automobilní škola v Ústí nad Orlicí připravuje žáky na jejich budoucí povolání opravdu velmi dobře. Takové srovnání s ostatními školami celé republiky, jaké přináší soutěž Autoopravář Junior, má již svou váhu a opakované úspěchy žáků ústecké školy řadí tuto školu k nejúspěšnějším v celé republice.

Jindřich Kovář