Po stresu či nervozitě však mezi školáky nebylo ani památky. Naopak – ministerský dohled při zábavném a soutěžním seznamování s technickými a odbornými obory jim pranic nevadil.

„Jsem ráda, že takový projekt existuje. Technické obory mají velkou budoucnost a zaměstnavatelé se už těší na to, abyste u nich mohli pracovat. Přeji vám, abyste si dnes našli obor či řemeslo, které osloví vaše srdce i hlavu a které si do budoucna vyberete. Budu se mezi vámi nenápadně pohybovat a sledovat, jak se vám podaří plnit připravené aktivity," řekla v úvodu tradičního slavnostního zahájení akce Kateřina Valachová.

„Pardubický kraj je orientován velice technicky a proexportně – rozlohou je sice čtvrtý nejmenší, ale podílem exportu mu patří třetí místo v České republice. Znamená to, že v regionu je také velké množství technicky zaměřených pracovních příležitostí. TECHNOhrátky jsou naším pomocníkem, abychom toto rodinné stříbro udrželi i pro další generace a v Evropě byli konkurenceschopní," doplnil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Dárek od žáků 2. ročníku

Žáci základních škol v ISŠT Vysoké Mýto tentokrát pronikali do tajů šesti oborů – automechanik, autolakýrník, čalouník, karosář, mechanik strojů a zařízení a strojní mechanik (zámečník).

V rozsáhlé hale, v níž se zcela ideálně rozprostřela všechna vybraná pracoviště, však ministryně rozhodně nenápadnou návštěvou nebyla. Živě se zajímala o jednotlivé činnosti, a sotva spatřila dívky oblečené v montérkách, hned k nim zamířila a podrobně je zpovídala.

„Moc nás to překvapilo a trochu v nás nejprve hrklo. Paní ministryně však byla příjemná. Vyptávala se nás, proč jsme si zvolily zrovna tento obor, jaký máme vztah k autům a zda se nám ve škole a v dílně líbí," prozradily žákyně 1. ročníku a budoucí autolakýrnice Silvie Štěpánová a Anežka Šilhánková.

Kateřinu Valachovou provázeli také další hosté – kromě 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka také starosta Vysokého Mýta František Jiraský, ředitel krajského Úřadu práce Petr Klimpl, poslanci Augustin Karel Andrle Sylor a Jiří Junek, vedoucí odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss a ředitel školy Luděk Roleček. 

Během návštěvy předali žáci 2. ročníku oboru mechanik strojů a zařízení ministryni unikátní dárek – portrét, který pro ni sami vyrobili laserem.

Dvakrát vítězné Hlinsko

Organizátoři TECHNOhrátek ve spolupráci s vedením ISŠT Vysoké Mýto připravili opět zajímavé a pestré aktivity. Žáci si vyzkoušeli například výměnu kol u automobilu Fabia, montáž a demontáž šroubového spojení na čas a seznámili se s funkcemi CNC stroje. Jejich výkony a nasazení hodnotili učitelé odborného výcviku.

„Vzhledem k věku si mnozí žáci vedli suverénně při poznávání jednotlivých částí automobilového motoru a jako obvykle vycházeli nadšení z lakovny, v níž si mohli sami nastříkat šablonu podle vlastního výběru. Velice zajímavá byla také prezentace společnosti Iveco Czech Republic, která je jedním ze strategických partnerů vysokomýtské školy," popsala část aktivit manažerka projektu TECHNOhrátky Helena Bártlová.

Soutěž v manuálních činnostech i vědomostní kvíz měly stejného vítěze – Základní školu Resslova z Hlinska.

(tz)