Po stříbrných tolarech a groších nalezených nedaleko Plchůvek u Chocně do mýtského regionálního muzea přibyl další poklad. Dva hrnky plné stříbrných mincí nahlásil archeologům poctivý nálezce, jehož totožnost, stejně jako lokalitu nálezu, muzejníci tají.

„Nález byl učiněn na Vysokomýtsku, jistě ode mne z pochopitelných důvodů neočekáváte, že vám prozradím lokalitu,“ řekl archeolog David Vích.

Dvě keramické nádobky mohou ukrývat až tisíc mincí, přesný počet i skladba peněz se ukáže až po rozebrání čtyřkilového pokladu. „Mince byly uloženy ve dvou nádobkách, ležely těsně vedle sebe. Uloženy byly deset centimetrů pod úrovní stávajícího terénu,“ konstatoval archeolog. Podle místa nálezu i dalších okolností jde pravděpodobně o drobnou střádanou hotovost, kterou si tehdejší obyvatelé - v době bez bank - schovávali v zemi.

Běh na dlouhou trať slavil výročí.
Běh na dlouhou trať slavil výročí

Datovat nález bude možné až po rozebrání a čištění. „Nicméně z těch mincí, které jsou rozsypané, máme minci z roku 1671,“ uvedl David Vích. Muzejníci se přitom domnívali, že půjde o depot z období třicetileté války, kterou provázela vysoká úmrtnost a nevyzvednutých úspor bylo více. „Toto je depot z období, ze kterého nemáme mincovních nálezů mnoho. Teď ho čeká rozebrání a vzhledem k tomu, že bylo zažádáno o nálezné, tak bude zaslán do Národního muzea k vytvoření odborného posudku,“ nastínil archeolog. K rozebrání nálezu si muzejníci přizvali kamery. „Vznikne z toho zajímavý dokument, který pak kameraman nastříhá na minutovou smyčku,“ podotkl ředitel muzea Jiří Junek. David Vích pak doplnil, že video využijí také k výstavním účelům.

Odměnu určí kraj

Jakou odměnu nálezce dostane, zatím není jasné, odvíjet se bude právě od zmíněného posudku. Na ten si může počkat i rok.

Rozebrání a následný posudek pak určí i hodnotu nálezu, která může být stanovena z hodnoty cenného kovu nebo z hlediska historického. Odměnu pak určuje zřizovatel muzea, tedy Pardubický kraj. Muzejníci už ale teď oceňují fakt, že nálezce byl poctivý a hrnky s mincemi odevzdal. A jak David Vích závěrem naznačil, rozhodně to není poslední nález, který prezentuje.

Otužilci zamkli Pastviny.
OBRAZEM: Otužilci zamkli Pastviny