„Takové množství lidí nepamatuji,“ spokojeně konstatoval poté, co se vlak vrátil do Letohradu, „otec“ myšlenky Petr Buryška. Vlak totiž svezl v sedmi vagónech celkem přes šest stovek lidí, kteří tradiční Mikulášskou jízdou odstartovali ladění na Vánoce.
 
Vlak odjížděl z Letohradu krátce před půl jedenáctou dopoledne a už od deseti hodin byl na letohradském nádraží pořádný mumraj. Za krásného slunečného počasí poutala pozornost nejprve parní lokomotiva Líza a chvilku po ní i mikulášská družina z žamberského Anima, Mikuláše tentokrát doplnil trojlístek ve složení anděl, čert a čertice.

V Domově pod hradem Žampach oznámili advent andělé.
V Domově pod hradem Žampach oznámili advent andělé

Ve vlaku to ale neměli jednoduché, lidé totiž stáli i na chodbičkách. Přesto čtveřice vyslechla desítky básniček a říkanek, které měly děti připravené. „A byl jsi hodný?“ „Nezlobila jsi?“ „A nepůjdeš s námi do pekla?“ To byly otázky, kterými oba čerti děti častovali. Andílek poté každému rozdal balíček sladkostí, během cesty se také rozdával čokoládový adventní kalendář Českých drah a rodiče mohli svým dětem koupit i omalovánky s motivy železnice. V Dolní Lipce pak cestující přivítala vrstva sněhu, která mnoha dětem nabídla první koulovačku letošní zimy. 

„Povedlo se to, přálo nám počasí a počet návštěvníků byl neuvěřitelný,“ zhodnotil devětadvacátý ročník Petr Buryška. Ten příští bude jubilejní třicátý, podle Petra Buryšky se ale významné oslavy nechystají. „Pojedeme v osvědčeném formátu,“ potvrdil.